Harimau telah menempuh perjalanan sejauh 3,000 kilometer untuk mencari pasangan

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

India: Di India, seekor harimau telah menempuh jarak kira-kira 3,000 kilometer untuk mencari pasangan. Namun pasangannya tidak bergabung. Maklumat ini dilaporkan dalam laporan dalam talian BBC hari ini.
Ini adalah catatan untuk harimau melakukan perjalanan jarak jauh di India. Kini harimau itu berada di tempat perlindungan di Maharashtra. Di sana dia bersendirian, menunggu jodoh.
Pegawai hutan memanggil harimau jantan sebagai pejalan kaki. Dia sekarang berusia tiga setengah tahun.
Harimau itu berada di tempat perlindungan di Maharashtra. Dia pergi pada bulan Jun tahun lalu. Harimau itu mempunyai kerah radio di lehernya. Menurut pemanggil radio ini, harimau telah menempuh jarak sekitar 3,000 kilometer dalam 9 bulan. Selama ini dia telah menjelajah tujuh daerah di Maharashtra dan negara tetangga Telangana.

Mac lalu, harimau itu menetap di tempat perlindungan lain di Maharashtra. Kolar radio dikeluarkan dari kerongkongnya pada April tahun ini.Nitin Kakodkar, seorang pegawai kanan hutan di Maharashtra, mengatakan harimau itu tidak mempunyai masalah untuk mencari habitat yang sesuai. Cukup banyak korbannya.
Pegawai hutan mengatakan bahawa harimau kini merupakan satu-satunya harimau di tempat perlindungan di Maharashtra. Mereka tertanya-tanya adakah seekor harimau betina boleh dibawa ke tempat perlindungan ini untuknya. Namun, tugasnya tidak mudah.

Malay News
Social Media Desk