Kes COVID-19 di Itali melepasi 1 Juta

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Rome: Jumlah kes coronavirus yang disahkan di Itali pada hari Rabu melepasi simbolik satu juta tanda, sementara hampir 43,000 orang telah meninggal, menurut data rasmi.
Negara itu adalah negara pertama di Eropah yang dilanda wabah awal tahun ini, mencetuskan kebuntuan nasional yang belum pernah terjadi sebelumnya yang mengekang kadar jangkitan tetapi merosakkan ekonomi.
Setelah berehat sepanjang musim panas, kes-kes telah meningkat lagi dalam beberapa minggu kebelakangan ini, seiring dengan banyak benua.
Itali mencatatkan hampir 33,000 jangkitan baru dalam 24 jam terakhir sehingga mencapai 1,028,424 secara keseluruhan, menurut angka kementerian kesihatan.
Kematian juga meningkat dengan cepat, dengan 623 orang lagi dilaporkan, menjadikan jumlahnya menjadi 42,953.

Kerajaan Perdana Menteri Giuseppe Conte telah membawa seluruh negara
perintah berkurung semalam dan penutupan awal untuk bar dan restoran, menutupnya sepenuhnya dan seterusnya menyekat pergerakan penduduk di kawasan di mana kadar jangkitannya paling tinggi.

Tetapi pakar perubatan mendorong Conte untuk mengambil langkah-langkah nasional yang lebih ketat, di tengah-tengah amaran bahawa perkhidmatan kesihatan sudah mulai mengalami tekanan.
Massimo Galli, ketua jabatan penyakit berjangkit di hospital Sacco yang terkenal di Milan, memberi amaran pada hari Isnin bahawa keadaan “sebahagian besarnya di luar kawalan”.
Dalam wawancara dengan akhbar La Stampa pada hari Rabu, Conte mengatakan bahawa dia sedang berusaha “untuk mengelakkan penutupan seluruh wilayah negara”.

“Kami terus memantau evolusi penularan, kereaktifan dan kemampuan sistem kesihatan kita untuk bertindak balas,” katanya.
“Di atas segalanya, kami yakin bahawa kami akan segera melihat kesan tindakan sekatan yang telah diambil.”
Itali adalah negara ke-10 yang melampaui angka berjuta-juta kes, setelah Amerika Syarikat, India, Brazil, Rusia, Perancis, Sepanyol, Argentina, United Kingdom dan Colombia, menurut laporan AFP.

Malay News
International Desk