Jangka masa CMCO yang lebih lama penting untuk mematahkan lagi Covid-19: DG

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Noor Hisham Abdullah

Kuala Lumpur: Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah hari ini mengatakan bahawa perintah kawalan pergerakan bersyarat (CMCO) yang sedang dilaksanakan di Kuala Lumpur, Selangor, Putrajaya dan Sabah telah membantu mengawal penyebaran Covid-19, tetapi perluasan masih sangat diperlukan.

Dr Noor Hisham mengatakan jangka masa CMCO yang lebih lama dan peraturan yang lebih ketat terhadap sektor sosial, pendidikan dan sukan akan membantu membendung penyebaran virus tersebut.

“Saya tidak melihatnya (CMCO) sebagai kegagalan. Sekiranya kita melihat bahawa sejak awal gelombang ketiga, kadar jangkitan kita (r0) adalah 2.2, tetapi hanya dalam dua minggu, kita berjaya menurunkannya menjadi 1.
“Ini bermakna kita berjaya, tetapi kita perlu memperpanjang tempoh CMCO,” katanya pada sidang media hari ini.
Dr Noor Hisham menjawab pertanyaan dari media mengenai apakah pengumuman kerajaan hari ini mengenai CMCO empat minggu lagi di semua negeri di semenanjung kecuali Perlis, Pahang dan Kelantan adalah kerana CMCO sebelumnya di negeri-negeri tertentu yang dilaksanakan pada 14 Oktober dan 29 Oktober telah gagal.

Dia menjelaskan bahawa CMCO bertujuan untuk menyeimbangkan keperluan kesihatan dan ekonomi negara, yang telah berjalan dengan baik.
Dia mengatakan peraturan yang lebih ketat mungkin ditegakkan untuk mengurangkan pergerakan di sektor sosial, terutama pergerakan orang yang melintasi perbatasan negeri dan daerah.
“Kita perlu memperkuat usaha kita dalam mengawal dan mengetatkan sektor sosial.

“Dalam beberapa hari terakhir, banyak orang telah melintasi sempadan negeri dan daerah dari zona merah ke zona hijau. Sebagai contoh, terdapat kes di mana seseorang dari zon merah pergi ke Kelantan dan menjangkiti orang lain.
“Kita perlu melihat semula apakah kita akan menggunakan kaedah untuk mengetatkan (pergerakan). Kami akan menggunakan konsep yang sama dengan membiarkan ekonomi (berjalan), tetapi kami mengawal sektor sosial, pendidikan dan sukan.
“Kita perlu memperbaiki tindakan kita untuk memungkinkan KKM dapat melaksanakan pekerjaan kesihatan masyarakat seperti melakukan pemeriksaan,” katanya.

Dr Noor Hisham juga menjelaskan bahawa lonjakan jangkitan Covid-19 pada 1,755 kes semalam disebabkan oleh pemeriksaan di penjara dan pusat tahanan di Tawau dan Sandakan di Sabah serta Seberang Prai di Pulau Pinang.
“Kami memiliki dua lonjakan (dalam kes Covid-19) sebelumnya pada 24 dan 26 Oktober ketika kami melakukan pemeriksaan di Penjara Kepayan,” katanya.
Awal hari ini, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan bahawa kebanyakan negeri akan menjalani CMCO dari 9 November hingga 6 Disember setelah bertemu dengan KKM hari ini untuk menghentikan penyebaran Covid-19.

Malay News
Natinal Desk