King mendapat tauliah dari 12 negara

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini menerima tauliah 12 utusan asing ke Malaysia di Istana Negara di sini.
Hadir pada majlis itu ialah Setiausaha Agung Kementerian Luar Negeri, Datuk Muhammad Shahrul Ikram Yaakob.
Utusan ialah Sami Rafael Leino dari Finland; Kristen Rosenvold Geelan (Denmark); Dr Petra Ponevács-Pana (Hungary); Jagdishwar Goburdhun (Mauritius); Michalis Rokas (EU); Hermono (Indonesia); Ronald Galharague (Perancis); Dr Peter-Christof Blomeyer (Jerman); Diego Velasco Von Pilgrimm (Chile); Pam Chong Dunn (New Zealand); Tran Viet Thai (Vietnam) dan Golam Sarwar (Bangladesh).

Leino telah berkhidmat sebagai pengarah Unit untuk Asia Timur dan Oseania di Amerika dan Kementerian Luar Negeri Departemen Asia, sementara Geelan adalah duta Denmark ke Hungary pada tahun 2016.
Ponevács-Pana, sebaliknya, telah berkhidmat sebagai Timbalan Menteri Negara untuk Hubungan Ekonomi Luar Negeri di Kementerian Luar Negeri dan Perdagangan Hungary dari tahun 2014 hingga 2020.

Sementara itu, Goburdhun sebelumnya adalah Pesuruhjaya Tinggi Mauritius ke India dari 2015 hingga 2020, sementara Rokas telah berkhidmat sebagai Setiausaha Pertama delegasi EU ke Hong Kong dan Macau pada tahun 2002.

Hermono adalah duta besar Indonesia ke Sepanyol selama dua tahun dari 2018, sementara Galharague adalah duta besar Perancis ke Republik Czech dari 2017 hingga September tahun ini.
Blomeyer adalah duta besar Jerman ke beberapa negara termasuk Uganda dan Kosovo, sementara Velasco telah bertugas sebagai Penyelaras Pasukan Forensik Chile untuk tsunami 2004 di Thailand.
Chong Dunn pernah berkhidmat sebagai duta New Zealand untuk ASEAN, sementara Thai adalah pengarah Pusat Pengajian APEC Vietnam dan Sarwar adalah utusan Bangladesh ke Sweden (2013) dan Oman (2017).

Foto dan Sumber- BERNAMA

Malay news
National Desk