Kluster Penjara Reman Pulau Pinang

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

George Town: Tiga lagi tahanan yang didapati positif Covid-19 di Penjara Reman Pulau Pinang semalam adalah mereka yang ditempatkan di sel yang sama dengan tahanan yang meninggal dunia akibat penyakit itu pada 5 Oktober.

Pengarah Penjara Reman Pulau Pinang, Mohamed Jusoh Ismail berkata, terdapat 26 tahanan di dalam sel, dan setelah penjara menerima maklumat bahawa tahanan yang mati adalah Covid-19 positif, selebihnya 25 orang diasingkan dan dikuarantin.

“Sehingga semalam, 18 orang (termasuk si mati) disahkan positif Covid-19 sementara lapan lagi yang berada dalam sel yang sama tidak menunjukkan simptom penyakit ini. Namun, mereka masih dikarantina dan diasingkan dari tahanan lain, ”katanya ketika dihubungi Bernama hari ini.

Menurutnya, kesemua 17 banduan yang kini dirawat di Hospital Pulau Pinang, berada dalam keadaan stabil.

Dia juga mengatakan bahawa ujian saringan Covid-19 untuk kakitangan dan tahanan di Penjara Reman yang telah dijalankan sejak 5 Oktober dijangka selesai hari ini.

“Saya agak lega kerana tidak ada kakitangan yang positif untuk Covid-19 dan semua tahanan telah menyelesaikan ujian saringan hari ini. Saya hanya berharap tidak ada penularan di sel lain, ”katanya.

Katanya, keadaan di penjara kini terkawal dan dalam keadaan baik.

Semalam, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah memaklumkan bahawa terdapat tiga lagi kes Covid-19 yang direkodkan melibatkan kelompok Penjara Reman menjadikan jumlah keseluruhan 18 kes termasuk banduan yang meninggal pada 5 Oktober
– Bernama