17 maut dalam perlanggaran bas-kereta api Thailand

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Bankok: Sekurang-kurangnya 17 penumpang terbunuh dan lebih daripada belasan cedera hari ini ketika sebuah bas bertembung dengan sebuah kereta api di Thailand, kata pegawai.
Perlanggaran itu berlaku kira-kira 50 kilometer di timur ibu kota Bangkok ketika penumpang bas sedang dalam perjalanan ke sebuah kuil di wilayah Chachoengsao untuk upacara untuk menandakan berakhirnya Kebaktian Buddha, kata seorang ketua polis daerah.
“Angka kematian yang kita miliki setakat ini adalah 17 orang,” katanya, sambil menambah bahawa kemalangan itu berlaku sekitar jam 8 pagi (01:00 GMT).
Gabenor wilayah Maitree Tritilanond memberitahu wartawan bahawa setakat ini sekitar 29 orang cedera.

Imej awal oleh pekerja penyelamat menunjukkan logam dan serpihan, dengan mayat terbaring di trek kereta api dan barang-barang orang tersebar.
Bas itu terbalik di sisinya, bahagian atasnya terbabas, dan pekerja penyelamat mengatakan sebuah kren diperlukan untuk mengangkatnya.
Jumlah korban dan cedera dijangka meningkat.
Kemalangan yang mematikan seperti itu biasa terjadi di Thailand, yang selalu menduduki tempat teratas di jalan paling mematikan di dunia, dengan kepantasan, pemanduan dalam keadaan mabuk dan penguatkuasaan undang-undang yang lemah semua faktor penyumbang.

Menurut laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia pada tahun 2018, Thailand mempunyai kadar kematian lalu lintas kedua tertinggi di dunia.

Walaupun sebahagian besar mangsa adalah penunggang motosikal, kemalangan bas yang melibatkan kumpulan pelancong dan buruh migran sering menjadi tajuk utama.

Pada bulan Mac 2018, sekurang-kurangnya 18 orang terbunuh dan berpuluh-puluh cedera ketika sebuah bas yang membawa orang yang pulang dari percutian di timur laut Thailand membanjiri jalan raya dan menghancurkan sebuah pokok. – AFP

Malay News
International Desk