KPKT merancang untuk membina peringatan di Highland Tower – Zuraida

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) merancang untuk membina peringatan di lokasi kondominium Highland Towers yang runtuh, yang telah diabaikan sejak 27 tahun terakhir.
Menterinya, Zuraida Kamaruddin (gambar) mengatakan peringatan itu, untuk mengenang insiden tragis yang mengorbankan 48 penduduk pada 11 Disember 1993, akan dilengkapi dengan taman dan trek.
Ketika saya mengatakan taman (seperti yang dilaporkan sebelumnya), orang mungkin mendapat idea yang salah bahawa ia akan menjadi kawasan terbuka dengan kemudahan seperti taman permainan.

“(Sebenarnya) ini bukan taman rekreasi, sebaliknya yang ingin kita kembangkan adalah peringatan yang dikelilingi oleh taman kecil dan trek berjalan kaki,” katanya sebelum tampil sebagai tetamu di program wawancara Ruang Bicara Bernama TV, berjudul Budget 2021: Inklusif dan People-Centric, malam tadi.

Zuraida berkata, rancangan pembangunan itu masih diteliti dan kementerian sedang menunggu persetujuan peruntukan RM8.9 juta untuk pengambilan tanah dari kerajaan Selangor, yang dijangka selesai pada akhir tahun ini.
Dia mengatakan proses untuk mendapatkan persetujuan dari pemilik unit kondominium juga telah selesai, dengan kerja-kerja pembongkaran dan pembersihan akan dimulai setelah peruntukan disetujui oleh Kementerian Keuangan.

“Kami telah berjumpa dengan pemilik untuk memberitahu mereka mengenai pengambilan tanah … hak milik (untuk harta tanah) adalah secara strata,” kata Zuraida.
Pada 11 Disember 1993, salah satu daripada tiga blok kondominium Highland Towers di Taman Hillview, Ulu Klang runtuh dalam tragedi yang meragut 48 nyawa.

Zuraida sebelumnya dilaporkan mengatakan bahawa Highland Towers akan dirobohkan selewat-lewatnya pada bulan Juni 2019, tetapi ditunda kerana masalah mengesan pemilik bangunan dan proses pengambilan tanah. – Bernama