Israel dan Maghribi bersetuju untuk memulakan hubungan diplomatik: Trump

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Ankara: Presiden AS Donald Trump hari Khamis mengumumkan bahawa Israel dan Maghribi “telah sepakat untuk mengadakan hubungan diplomatik penuh,” menyebut perjanjian itu sebagai “kejayaan besar” untuk perdamaian di Timur Tengah, lapor Agensi Anadolu.
“Satu lagi kejayaan SEJARAH hari ini!” Trump berkata di Twitter. “Dua rakan kami yang HEBAT Israel dan Kerajaan Maghribi telah bersetuju untuk mengadakan hubungan diplomatik penuh – satu kejayaan besar untuk perdamaian di Timur Tengah!”
Maghribi menjadi negara keempat yang menormalkan hubungan dengan Tel Aviv setelah Sudan mengisytiharkan hubungan rasmi dengan Israel dan menghentikan sebarang pencerobohan dengan negara Yahudi pada bulan Oktober.

Bahrain dan UAE bersetuju pada bulan September untuk menjalin hubungan diplomatik, budaya dan komersial sepenuhnya dengan Israel setelah menandatangani perjanjian kontroversial di Gedung Putih. Perjanjian tersebut telah mendapat kecaman meluas dari rakyat Palestin, yang mengatakan perjanjian tersebut mengabaikan hak mereka dan tidak melayani kepentingan Palestin. .

Gedung Putih mengatakan dalam satu kenyataan bahawa langkah itu dilakukan semasa panggilan telefon antara Trump dan Raja Mohammed VI dari Maghribi, di mana “Raja bersetuju untuk meneruskan hubungan diplomatik antara Maghribi dan Israel dan memperluas kerjasama ekonomi dan budaya untuk memajukan kestabilan wilayah.” Trump juga mengakui kedaulatan Maghribi di seluruh wilayah Sahara Barat.

“Hari ini, saya menandatangani proklamasi yang mengakui kedaulatan Maghribi atas Sahara Barat. Cadangan autonomi Maghribi yang serius, boleh dipercayai, dan realistik adalah asas HANYA untuk penyelesaian yang adil dan berkekalan untuk mengekalkan keamanan dan kemakmuran! ” Trump tweet.

“Maghribi mengiktiraf Amerika Syarikat pada tahun 1777. Oleh itu, kita harus mengakui kedaulatan mereka terhadap Sahara Barat,” tambahnya.
Para pemimpin juga membincangkan kerjasama menentang coronavirus, cara-cara untuk meminimumkan kesan ekonominya, dan kepentingan bersama dalam isu-isu penting wilayah, menurut pernyataan itu.

Diduduki oleh Sepanyol sehingga tahun 1975, Sahara Barat – wilayah yang besar di selatan Maghribi – telah menjadi subjek perselisihan antara Maghribi dan Polisario Front selama lebih dari empat dekad. Setelah bertahun-tahun konflik, kedua-dua pihak menandatangani gencatan senjata yang disokong PBB pada tahun 1991.
Polisario, sebuah gerakan pembebasan nasional yang berusaha mengakhiri kehadiran Maghribi di Sahara Barat, telah lama meminta referendum yang popular untuk menentukan nasib politik wilayah itu. – Bernama

Malay News
International Desk