Universiti Nottingham Malaysia mungkin berpindah pemilik

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Pemilik Universiti Nottingham di Malaysia menimbang penjualan yang boleh memberi nilai kepada penyedia pendidikan sekitar RM500 juta, menurut sumber.

Boustead Holdings Bhd, yang mempunyai kepentingan dalam bidang kewangan, perkebunan dan harta tanah, bekerjasama dengan penasihat mengenai penjualan saham majoritinya yang dirancang di kampus luar universiti Britain, mengatakan bahawa pihak yang berminat itu tidak mahu dikenali dan prosesnya adalah peribadi .

Mereka mengatakan YTL Corp, yang juga memiliki kepentingan dalam institusi pembelajaran, mungkin bersedia untuk ikut serta di pintu keluar.

Boustead memiliki sekitar 66% universiti, sementara YTL dan University of Nottingham masing-masing menguasai sekitar 4% dan 30%, kata mereka.

Kerjasama antara ketiga-tiga pihak diumumkan secara rasmi pada tahun 1998 berikutan undangan dari kementerian pendidikan untuk menubuhkan kampus luar negeri. University of Nottingham, antara kampus cawangan pertama universiti-universiti Britain yang ditubuhkan di luar UK, menyambut pelajar pertamanya pada bulan September 2000.

Universiti ini mempunyai kampus seluas 50 hektar di Semenyih, kira-kira 30km dari Kuala Lumpur, dan juga tempat mengajar di ibu negara. Pusat pendidikan, yang menawarkan kursus peringkat asas hingga peringkat kedoktoran, mempunyai kira-kira 5,000 pelajar dari lebih 85 negara.

Perbincangan adalah masih diperingkat awal dan tidak ada kepastian bahawa Boustead dan YTL akan meneruskan perjanjian itu, kata orang tersebut.

Pengerusi eksekutif YTL Francis Yeoh enggan memberikan komen, sementara wakil Boustead dan University of Nottingham Malaysia tidak segera mengizinkan permintaan untuk memberi komen.

Sumber: FMT
Malay News
Farah Fauzi