Aktivitis pelajar meminta maaf kepada YDPA

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Kumpulan aktivis PELAJAR hari ini meminta maaf kepada Yang di-Pertuan Agong kerana menyiarkan kenyataan yang mempersoalkan kuasa pemerintah.
Persatuan Pemuda Baru Universiti Malaya (Umany) juga menarik balik kenyataannya yang disiarkan pada 30 Oktober di saluran media sosialnya.

Dalam pernyataan yang sama, pihaknya juga mendesak pemerintah menghentikan semua dan penyelidikan masa depan di bawah Akta Hasutan dan Akta Komunikasi dan Multimedia.
Karena Undang-undang Hasutan dan Undang-Undang Komunikasi dan Multimedia sebenarnya adalah undang-undang kuno dan jahat yang menginjak-injak kebebasan bersuara, kami meminta polisi menghentikan semua penyelidikan dan kemungkinan penuntutan di bawah Akta ini, dan mendesak pemerintah untuk segera mencabut undang-undang jahat itu demi menjaga kebebasan bersuara bagi setiap rakyat, katanya.

Pada 8 November, media melaporkan Timbalan Pengarah CID Bukit Aman (Penyiasatan dan Undang-Undang) DCP Mior Faridalathrash Wahid mengatakan bahawa polis sedang menyiasat presiden Umany di bawah Akta Hasutan berhubung penyiaran tersebut.
Sementara itu, Universiti Malaya juga sebelumnya dilaporkan melakukan siasatan sendiri terhadap pos bertajuk Yang di-Pertuan Agong tidak boleh campur tangan dalam urusan nasional” yang dikongsi di laman Facebook Umany pada 30 Oktober.

Malay News
National Desk