Kurangkan, Gunakan semula, Kitar Semula: Sisa digital

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Tech: Minggu Eropah untuk Pengurangan Sisa (EWWR), yang berlangsung pada 21 hingga 29 November 2020, bertujuan untuk meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai pengurusan sumber dan sisa lestari. Untuk kesempatan itu, Agensi Pengurusan Alam Sekitar dan Tenaga Perancis (ADEME) mengingatkan kita kepada tiga peraturan emas untuk menangani sampah digital: mengurangkan, menggunakan semula, mengitar semula.

Kurangkan
Pengurusan sampah yang baik dimulakan dengan mengurangkan jumlah bahan mentah yang digunakan, membatasi kerosakan persekitaran yang boleh menyebabkan sumbernya. Peranti digital mengandungi pelbagai mineral nadir bumi, yang sangat penting untuk pengoperasiannya, yang terdapat di dalam bateri telefon pintar dan komputer riba. Dengan mengurangkan penggunaan, jangka hayat dapat diperpanjang. Oleh itu, lebih baik memperpanjang jangka hayat produk yang ada daripada menggantikannya dengan yang baru secara sistematik. Sekiranya anda perlu membeli pengganti, fikirkanlah untuk menderma atau menjual alat lama untuk memastikan mereka mempunyai jangka hayat yang paling lama.

Gunakan semula
Peraturan emas kedua adalah menggunakan semula produk, sama ada dengan menyerahkan peranti kepada orang lain atau dengan membeli barang terpakai. Pada masa ini, banyak gerai memperbaiki alat berteknologi tinggi, memberi mereka kehidupan baru. Kelebihan produk terpakai ialah ia dapat memiliki spesifikasi teknologi yang serupa dengan peranti baru, dengan beberapa alat ganti baru jika perlu, sambil menjual dengan harga yang lebih rendah. Secara keseluruhan, produk yang diperbaharui dapat bermanfaat bagi pengguna dan alam sekitar.

Kitar semula
Akhirnya, cubalah mengitar semula alat elektronik yang mencapai akhir hayatnya, memulihkan komponen yang boleh digunakan untuk dimasukkan kembali ke dalam barisan pengeluaran, dan bukannya membiarkannya menyumbat rumah anda – atau lebih buruk lagi, sampah dunia. Sebilangan besar pemain utama dunia berteknologi tinggi kini memainkan peranan aktif dalam, atau memulakan skema kitar semula massal mereka sendiri. Apple dan Orange, misalnya, telah berkomitmen untuk mengambil kembali peranti lama untuk dikitar semula.

-AFP
Malay News
Tech Desk