Malaysia mengalu-alukan pelaburan berteknologi tinggi China

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Malaysia mengalu-alukan pelaburan dari usaha tinggi teknologi, pengetahuan, dan intensif modal China, kerana pelaburan tersebut berperanan dalam mendorong reformasi ekonomi di tengah pandemi Covid-19, kata Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (Mida).
Dalam satu kenyataan pada hari Jumaat, agensi itu menyatakan bahawa dalam sembilan bulan pertama tahun 2020, China telah melabur RM16.8 bilion di sektor pembuatan Malaysia, yang melibatkan 58 projek pembuatan.
Ia menambah bahawa negara ini kekal sebagai salah satu rakan dagang terbesar di Malaysia dan merupakan salah satu sumber pelaburan langsung asing terkemuka di negara ini.

Sementara itu, Mida mengatakan agensi itu, bersama dengan Kementerian Perdagangan Internasional dan Industri (Miti), telah berjaya menganjurkan “Forum Perniagaan Malaysia-China: Peluang Baru, Peluang Baru” pada 18 November.
Forum ini dianjurkan bekerjasama dengan Dewan Perniagaan China untuk Import dan Eksport Mesin dan Produk Elektronik (CCCME) dan China Construction Bank (CCB).
Bercakap di forum itu, Ketua Pegawai Eksekutif Mida, Datuk Azman Mahmud berkata, kerajaan memperkukuh persekitaran pelaburan Malaysia dengan memperkenalkan pelbagai rancangan rangsangan ekonomi dan langkah-langkah insentif untuk menahan cabaran yang ditimbulkan oleh pandemi Covid-19.
Beliau berkata, Malaysia mengalu-alukan pelaburan syarikat-syarikat China, terutamanya yang mengkhususkan diri dalam mesin automatik dan robotik, aeroangkasa dan aeronautik, biopharma dan alat perubatan, teknologi maklumat canggih dan kenderaan tenaga baru, antara lain.

“Tidak diragukan lagi ini akan berperan dalam mendorong reformasi ekonomi kita walau terjadi wabah,” kata Azman.
Melangkah ke hadapan, Mida berkata Malaysia sedang berusaha untuk meningkatkan hubungan serantau dengan China untuk melengkapkan kelebihan masing-masing dan memperluas perdagangan dan pelaburan dua hala.
Dalam ucaptama pada majlis itu, Wakil Menteri Miti Datuk Lim Ban Hong mengatakan ada keperluan untuk perkongsian pertumbuhan yang saling menguntungkan dan mapan, tidak hanya antara China dan Malaysia tetapi juga di luar untuk memungkinkan pembangunan ekonomi yang dinamis.
“Penandatanganan perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif Wilayah (RCEP) yang bersejarah adalah penting untuk mewujudkan pesanan ekonomi antarabangsa yang bebas dan terbuka.
“Ini mencerminkan komitmen kuat kami terhadap perdagangan antarabangsa, hubungan, sistem perdagangan multilateral berasaskan peraturan dan meningkatkan aliran perdagangan dan pelaburan bebas,” katanya.
Lim mengatakan bahawa pelaksanaan perjanjian itu akan membantu memastikan pembukaan pasar serta rantai bekalan yang tidak terganggu, termasuk pembentukan integrasi perdagangan yang lebih besar dan mempelbagaikan rangkaian pengeluaran dengan China.

Malay News
National Desk