Mengapa Messi mendedikasikan gol untuk Maradona?

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Argentina: Lionel Messi bermain hebat. Barcelona juga mengalahkan Osasuna 4-0 di tempat sendiri semalam. Namun, pemandangan yang paling menarik di Camp Nou adalah perayaan gol Messi. Penyerang Barcelona itu memberi penghormatan khas kepada Diego Maradona dalam perayaan gol!

Messi turun setelah jersi Newell’s Old Boys nombor 10 di dalam jersi Bar ার a. Dia membuka jersi Bar with dengan gol dan mengangkat tangan ke arah langit sambil memakai jersi Newell. Mengapa Messi memakai jersi Newell untuk menghormati Maradona? Harian Sepanyol Marca menjelaskannya. Pada tahun 2013, Messi menyembunyikan jawapannya dalam wawancara dengan TYC Sports harian Argentina.

Newells adalah kelab lama Messi. Sebelum datang ke Barca pada usia 13 tahun, kapten Argentina menghabiskan masa remajanya di kelab itu. Maradona juga bermain untuk Newells dalam masa yang sangat singkat. Dan tujuh tahun yang lalu, dalam wawancara yang diterbitkan di TYC Sports, Messi mengatakan bahawa pada hari pertandingan pertama Maradona di Newell, Messi pergi ke galeri bersama ayahnya!

Hari itu adalah 6 Oktober 1993. Setelah menamatkan babak Eropah untuk Barcelona, ​​Napoli dan Sevilla, Maradona kembali ke Argentina dengan memakai jersi New Jersey. Legenda Argentina yang memenangi Piala Dunia berusia 86 tahun itu membuat penampilan sulungnya di New Jersey pada hari itu dengan perlawanan persahabatan menentang kelab Ecuador, Amelek. Messi yang berusia enam tahun gembira dengan orang lain di galeri pada hari itu.

“Saya tidak ingat banyak, saya ketika itu masih sangat muda. “Saya melihat Maradona di padang pada hari debutnya menentang Amelek,” kata Messi dalam temu bual dengan TYC Sports. Tidak ada yang dikaitkan dengan Newells yang dapat melupakan hari itu, tidak ada alasan untuk melupakan Messi yang masih membawa Newells di dadanya.

Maradona turun ke padang untuk pertama kalinya pada hari itu dengan memakai jersi Newell yang memegang tangan kedua puterinya Dalma dan Giannina. Di galeri, dia menjerit ‘Maradoooooooo …’ ‘Maradoooooooooo …’. The Newells memenangi perlawanan 1-0 pada hari itu, dengan Maradona menjaringkan satu-satunya gol perlawanan pada minit ke-6. Bagaimana anda menjaringkan gol? Betapa hebatnya perlawanan antara keduanya dengan gaya gawang!

Pada minit ke-63 perlawanan semalam menentang Osasuna, Messi menjaringkan gol dari luar kotak untuk Bar ার a, gol Maradona untuk Newells pada hari itu juga ditembak dari luar kotak penalti. Mereka berdua menjaringkan gol setelah mengelakkan beberapa pemain pertahanan! Sekiranya anda ingin menunjukkan rasa hormat dengan menjaringkan gol, anda harus menjaringkan gol dengan cara yang sama!

Maradona pernah memakai jersi nombor 10 di Newells, jadi Messi turun setelah jersi nombor 10 Newells di bawah jersi Bar during semasa perlawanan semalam. Jersi yang sama yang dipakai oleh Maradona pada hari itu. Setelah menjaringkan gol, Messi menanggalkan jersi Bar,, dengan memakai jersi No. 10 Newell. Mengangkat tangannya dengan cara seperti doa, Maradona dalam jersi Newell juga meraikan gol dengan cara ini.
Bab Maradona di Newell tidak terlalu panjang. Dia hanya bermain tujuh perlawanan, dua daripadanya adalah perlawanan persahabatan. Maradona telah menjaringkan 1 gol dalam 7 perlawanan dan menjaringkan 1 lagi. Tetapi ingatan pada masa itu sudah tertanam dalam fikiran Messi yang berusia 6 tahun!

Messi akan mengingati pertandingan sulung Maradona di Newell dengan alasan lain. Jonathan Wilson, seorang wartawan dengan akhbar Inggeris The Guardian, memberikan maklumat beberapa hari yang lalu. Itu sahaja, semasa rehat pertandingan debut Maradona di Newell’s, seorang budak lelaki dibawa ke tengah padang untuk bekerja dengan bola. Nama budak itu? Lionel Messi.

Malay News
Sports Desk