Bapa bantu anak dapatkan liputan internet untuk pembelajaran

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Dad Set Up Class For Internet Coverage

Tech: Nurlieda Khaleeda Mohd Azmi, 20, menghabiskan sekitar dua hingga tiga jam sehari di khemah untuk mengikuti pelajaran dalam talian atau mengikuti peperiksaan.

Kasih seorang bapa yang telah mendirikan khemah di atas puncak bukit setinggi 20m untuk anak perempuannya mengikuti sesi pembelajaran dalam talian kerana liputan internet dan telekomunikasi yang kurang baik di kampung mereka.

Nurlieda Khaleeda Mohd Azmi, 20, pelajar teknologi makmal perubatan tahun kedua di Universiti Malaya, mengatakan bahawa dia biasa pergi ke bandar sejauh 3km hanya untuk mendapatkan sambungan internet yang baik untuk pelajarannya.

Namun, ketika Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat dikuatkuasakan di Kelantan mulai 21 November, bapanya, Mohd Azmi Ahmad, 48, mengambil keputusan untuk mendirikan khemah bagi memberi sambungan internet yang baik untuk memudahkan pembelajaran anaknya.

Azmi juga meletakkan beberapa kerusi dan meja di khemah, yang terletak kira-kira 30m dari rumah mereka.

Nurlieda Khaleeda mengatakan bahawa dia menggunakan tempat yang disediakan oleh bapanya hampir setiap hari semasa PKPB, tetapi tidak pada waktu malam kerana risiko terdedah kepada haiwan berbisa seperti ular.

Dia juga membawa komputer riba dan modem tanpa wayarnya dan  menghabiskan sekitar dua hingga tiga jam sehari di khemah untuk menjalani sesi pembelajaran atau menduduki peperiksaan.

“Yang paling membimbangkan saya ialah saya sekarang sedang menduduki peperiksaan dari 23 Nov hingga 3 Disember. Saya harus menggunakan kamera telefon bimbit saya untuk membolehkan pensyarah mengawasi saya.

“Saya agak tertekan dengan sambungan internet yang terputus di kampung yang menyukarkan saya menduduki peperiksaan. Sebenarnya, dua jam yang disediakan tidak mencukupi kerana sambungan internet yang tidak stabil. Sekiranya internet terputus, saya harus memulakannya semula dan tidak ada masa tambahan yang diberikan,” kata anak sulung daripada lima beradik itu.

Azmi mengatakan bahawa dia akan menemani anak perempuannya di khemah sehingga dia selesai kelas atau peperiksaan.

“Sekarang hujan hampir setiap hari. Khemah itu tidak selesa, tetapi kami tidak mempunyai pilihan untuk masa depannya. Ini bukan masalah yang hanya kita hadapi, tetapi juga pelajar lain di institusi pendidikan tinggi dan sekolah,” katanya.

Azmi berkata masalah dengan liputan internet dan telekomunikasi bukanlah perkara baru, dan masalah di lima kampung berdekatan juga menghadapi masalah yang sama.” Sebenarnya, ada juga yang membangun rumah pohon untuk mendapatkan liputan yang lebih baik.”

NA270/Technology Desk

Malay News