Merentas hutan untuk pembelajaran atas talian

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuching – Seorang guru baru-baru ini mengambil inisiatif untuk memimpin sekumpulan pelajar sekolah rendah dan menengah dari kampungnya di Nanga Sumpa dan Nanga Jambu berdekatan di Lubok Antu dalam perjalanan hutan hanya untuk liputan internet yang baik.

Perjalanan sehala mengambil masa kira-kira dua jam 30 minit dari kampung ke satu kawasan untuk mendapatkan akses internet yang baik.

Guru itu, Sambau Dugat, yang mengajar di SMK Lubok Antu, mengatakan bahawa dia merancang merentas hutan itu pada hari Ahad setelah melihat pelajar dari kampungnya merentas hutan sendiri dengan kerap.

Mendapatkan internet adalah masalah utama di kawasan beliau kerana kampungnya tidak mempunyai kemudahan internet yang baik buat masa ini. Pelajar dari kampung beliau memerlukan internet untuk membantu mereka dalam pelajaran.

Akui guru itu di era moden ini, internet sangat penting bagi pelajar. Itulah sebabnya mereka perlu mencari tempat dengan liputan internet yang baik, yang mana bagi pelajar dari kawasannya yang sangat jauh dari rumah mereka, katanya ketika dihubungi media hari ini.

Gelombang Covid19 ketiga telah mengakibatkan sekolah ditutup di seluruh negara. Akibatnya, pendidikan telah berubah di mana pengajaran dilakukan dari jarak jauh dan di atas talian.

Awal tahun ini kisah seorang pelajar berusia 18 tahun dari Universiti Malaysia Sabah (UMS), Veveonah Mosibin menjadi viral setelah dia memuat naik video dirinya menghabiskan 24 jam di atas pokok untuk mendapatkan Internet yang baik supaya dia dapat menduduki peperiksaannya.

Dia bermalam di sebatang pokok buah langsat yang terletak di atas bukit untuk menduduki peperiksaan Kimia dan Pengajian Malaysia pada 9 Jun menggunakan telefon pintarnya berdekatan rumahnya di Sabah. Ia mesti dibuat dalam talian kerana kampus ditutup untuk pelajar sejak akhir April kerana wabak COVID-19.

Videonya mendorong Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia memutuskan bahawa ia akan memasang menara telekomunikasi baru berdekatan untuk meningkatkan hubungan dan meningkatkan liputan di kawasan itu menjadi 4G.