Orang yang mempunyai sejarah anafilaksis tidak boleh mengambil Pfizer Vaksin

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

London: Pengawal selia ubat di UK mengatakan sesiapa yang mempunyai sejarah anafilaksis terhadap ubat atau makanan tidak boleh mendapatkan vaksin Pfizer-BioNTech, memperluas panduannya mengenai amaran alergi sebelumnya mengenai tembakan, yang pertama terhadap COVID-19 yang telah mendapat persetujuan.

“Mana-mana orang yang mempunyai sejarah anafilaksis terhadap vaksin, ubat atau makanan tidak boleh menerima vaksin Pfizer BioNTech,” kata June Raine, ketua eksekutif Badan Pengawalseliaan produk Ubat dan Kesihatan (MHRA) dalam satu kenyataan. “Dos kedua tidak boleh diberikan kepada orang yang pernah mengalami anafilaksis setelah pemberian dosis pertama vaksin ini.”

Gejala anafilaksis termasuk pengsan, sukar bernafas dan degupan jantung yang cepat. Seorang pesakit juga mungkin mengalami ruam. Reaksinya memerlukan rawatan segera dan banyak orang yang mengalami alahan teruk biasanya membawa suntikan auto adrenalin.
MHRA meluluskan vaksin Pfizer-BioNTech untuk penggunaan kecemasan minggu lalu, membuka jalan untuk permulaan program vaksinasi seluruh UK pada hari Selasa.
Agensi itu mengatakan bahawa pihaknya mengemas kini petunjuknya setelah dua kes anafilaksis dan satu laporan kemungkinan reaksi alergi berikutan imunisasi.

“Sebilangan besar orang tidak akan mendapat anafilaksis dan manfaat dalam melindungi orang daripada COVID-19 melebihi risiko,” tegas Raine.
“Anda boleh yakin sepenuhnya bahawa vaksin ini telah memenuhi standard keselamatan, kualiti dan keberkesanan MHRA. Data keselamatan juga dinilai secara kritis oleh badan penasihat bebas kerajaan, Suruhanjaya Mengenai Ubat Manusia. Tidak ada vaksin yang akan diluluskan melainkan jika ia memenuhi piawaian ketat ini, anda pasti boleh.

sumber: Aljazeera
Malay News
International Desk