Pandemik tidak seharusnya menjadi halangan untuk meningkatkan kerjasama Malaysia dan Brunei- PM

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Malaysia berharap agar Brunei mempertimbangkan cadangan untuk mewujudkan jalur hijau timbal balik dalam usaha menghidupkan kembali kegiatan ekonomi kedua-dua negara yang telah terkena wabak COVID-19.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menyampaikan perutusan itu kepada Pesuruhjaya Tinggi Negara Brunei Darussalam ke Malaysia, Duta Besar Dato Paduka Alaihuddin Mohd Taha ketika yang terakhir melakukan kunjungan hormat di pejabatnya di Parlimen semalam. Muhyiddin dalam catatan di laman Facebooknya mengatakan Alaihuddin datang untuk mengucapkan selamat tinggal kerana tempohnya di Malaysia akan berakhir akhir bulan ini.

Katanya dalam pertemuan itu, mereka juga membincangkan usaha untuk meningkatkan lagi hubungan dua hala yang ada antara kedua-dua negara dalam pelbagai aspek termasuk cabaran dan langkah-langkah untuk mengatasi kesan wabak COVID-19.
Sebagai negara jiran, kita sepakat bahawa Malaysia dan Brunei tidak boleh menjadikan wabak itu sebagai halangan untuk meningkatkan lagi kerjasama yang ada, kata Perdana Menteri dalam posting itu.

Muhyiddin juga mengucapkan terima kasih kerana Sultan Brunei Sultan Hassanal Bolkiah telah mengabulkan permintaannya untuk melakukan lawatan rasmi ke negara itu.
Saya menyatakan niat saya untuk membuat lawatan pada suku pertama tahun depan, bertepatan dengan Konsultasi Pemimpin Tahunan ke-23, katanya.
Pada pertemuan itu, Muhyiddin juga mengucapkan terima kasih kepada Alaihuddin atas jasa, sumbangan dan persahabatannya selama enam tahun berkhidmat di Malaysia.

– BERNAMA

Sumber dan Foto: Bernama
Malay News
National Desk