PM bersetuju memberi geran RM30 juta untuk kumpulan yang mudah terdedah

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Prime_Minister_Malaysia

Kuala Lumpur: Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin bersetuju untuk mengeluarkan geran khas RM30 juta untuk meringankan beban kumpulan rentan di negeri ini yang terjejas oleh wabak COVID-19.
Perkara ini diumumkan oleh Menteri Besar Johor, Datuk Hasni Mohammad ketika mengakhiri perbahasan Belanjawan Johor 2021 pada persidangan DUN di sini hari ini.
“Tuan Yang di-Pertua, pagi ini saya dengan sukacitanya memaklumkan bahawa Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah bersetuju untuk mengeluarkan geran khas berjumlah RM30 juta untuk meringankan beban kumpulan-kumpulan rentan yang terkena COVID-19 di Johor. Terima kasih, Perdana Menteri yang terhormat, ”katanya.

Sementara itu, Hasni mengumumkan bahawa semua 56 ADUN Johor masing-masing akan menerima peruntukan tambahan sebanyak RM50,000 secara sekali gus.
Katanya, peruntukan itu diberikan setelah Kerajaan Johor menyedari bahawa isu-isu yang berkaitan dengan COVID-19 menjadi semakin serius.
“Dalam konteks ini, tidak ada yang berhak mengklaim diri sebagai ‘pahlawan’ atau ‘pahlawan’ dalam memperkasakan sistem demokrasi.
“Saya berpendapat bahawa siapa sahaja yang menjadi pemerintah, adalah tugas mereka untuk memperkuat demokrasi dan sentiasa dipandu oleh cita-citanya,” katanya.
Mengenai cadangan agar elaun ADUN dipotong dan disalurkan ke Tabung Bencana Johor, Hasni merasakan bahawa Kerajaan Johor harus lebih realistik dan mempertimbangkan kesan jangka panjang keputusan yang dibuat.

Dia mengatakan bahawa ini bukan masalah untuk melupakan tanggungjawab melainkan belajar dari contoh masa lalu, sambil menambah bahawa dia tidak mahu pemimpin negeri dipersalahkan kemudian atas sebarang keputusan (salah) yang dibuat.
“Saya menghargai cadangan yang dikemukakan. Walau bagaimanapun, sumbangan untuk Tabung Bencana Negeri tidak boleh didorong untuk menarik simpati rakyat atau berakhir dengan retorik sahaja.

“Saya harap isu pemotongan gaji dan elaun tidak dipolitikkan. Pada pendapat saya, keikhlasan dalam menderma atau ‘berinfaq’ lebih baik daripada dipaksa untuk menderma. Biarkan tangan kanan memberi, tanpa diketahui oleh tangan kiri”, katanya .

Sehingga kini, sebanyak RM32.3 juta telah dikumpulkan untuk dana tersebut, katanya. Dia mengatakan dari jumlah itu, RM28.8 juta dibelanjakan untuk peralatan untuk barisan hadapan, bantuan makanan asas bagi mereka yang terkena dampak COVID-19, peralatan di pusat karantina dan sebagainya, sambil meminta semua pihak untuk terus menyumbang kepada dana tersebut. – BERNAMA

Malay news
National Desk