PM melancarkan program komuniti rendah karbon

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Prime_Minister_Malaysia

Muar: Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin (pix) hari ini melancarkan Program Komuniti Rendah Karbon di Kampung Sengkang Batu 22, dekat Bukit Gambir.
Muhyiddin, yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri Gambir, tiba di kampung itu kira-kira jam 9 pagi dan ditemani oleh Pengerusi Jawatankuasa Kerja Raya, Pengangkutan dan Infrastruktur Johor, Mohd Solihan Badri dan Pengerusi Jawatankuasa Perpaduan, Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna Johor, Dr Chong Fat Full.

Taklimat diadakan untuk perdana menteri mengenai aktiviti pemprosesan baja kompos oleh penternak Norazman Alias ​​dan ketua Program Komuniti Karbon Rendah Sengkang, Raja Mohd Aidil Raja Sulaiman. Muhyiddin juga berusaha mengendalikan mesin pengisar yang digunakan dalam proses pembuatan baja kompos menggunakan tahi kambing.

Sementara itu, Raja Mohd Aidil berkata, program komuniti rendah karbon telah dimulakan pada tahun 2018 untuk memperkenalkan beberapa aktiviti berkaitan karbon rendah kepada penduduk di kampung tersebut.
Pada mulanya, sukar untuk membuat penduduk memahami apa itu aktiviti karbon rendah, tetapi seiring berjalannya waktu, kerana mereka sudah terbiasa, mereka dapat menerima dan juga melakukan aktiviti rendah karbon, ”katanya kepada wartawan ketika ditemui di sini. Kegiatan rendah karbon yang dilakukan oleh penduduk di kampung, termasuk menghasilkan baja kompos dari tahi kambing. -Bernama

Malay News
National Desk