PMB Menanggung Kerugian RM400 Million Semasa MCO

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Plus Malaysia

Kuala Lumpur: PLUS Malaysia Bhd (PLUS) mengalami kerugian RM400 juta selama tiga bulan, bermula dari bulan Mac, kerana pelaksanaan perintah kawalan pergerakan (MCO) untuk mengekang penyebaran wabak Covid-19.

Pengarah Urusan PLUS Azman Ismail mengatakan jumlah kenderaan di lebuh raya di bawah operasi syarikat turun 90% dalam tempoh tersebut, dari 1.7 juta sehari kepada 170.000 sehari.

“Pendapatan kami jatuh 90% pada bulan Mac, April dan Mei tetapi meningkat lagi mulai 6 Jun setelah pemerintah membenarkan perjalanan antara negeri.

“RM400 juta tidak dapat diperolehi dan secara tidak langsung memberi kesan kepada syarikat dan pekerja,” katanya semasa “Leadership In Steering The Organization Across Turbulent Times: Menuju Pemulihan Dari Covid-19” di Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) di sini hari ini.

Dia mengatakan bahawa pengurusan PLUS perlu membuat banyak keputusan penting untuk mengelakkan kesan besar terhadap operasi dan kesejahteraan pekerja PLUS dengan persetujuan pihak pengurusan dan kesatuan sekerja.

Azman mengatakan ini tidak termasuk penganjuran pelbagai program atau perayaan perayaan, seperti Hari Raya, tidak ada pakaian seragam baru dan tidak ada kenaikan gaji tahun ini.

“Apa pun, saya tidak akan memotong gaji pekerja dan akan melakukan yang terbaik untuk memastikan kira-kira 3,800 orang dapat terus bekerja dalam keadaan sukar ini,” katanya.

Azman menambah bahawa jumlah kenderaan yang menggunakan lebuh raya PLUS telah meningkat kepada 1.5 juta sehari dan dijangka terus meningkat sekiranya pemerintah membuka sepenuhnya sempadan Malaysia-Singapura di masa depan.

Sementara itu, dia mengatakan PLUS tidak melupakan tanggungjawab sosial korporatnya terhadap barisan hadapan, terutama di hospital di seluruh negara yang menangani wabak tersebut.

“PLUS telah menyalurkan RM1.2 juta untuk menyediakan peralatan pelindung diri dan peralatan perubatan untuk disumbangkan ke Hospital Kuala Lumpur dan Hospital Sungai Buloh.

“Selain itu, pekerja PLUS juga mengumpulkan RM128,000 untuk disumbangkan dalam bentuk kemudahan perubatan ke tujuh hospital di sepanjang lebuh raya PLUS,” katanya.

Malay News
Financial Desk