Rajnikanth akan melancarkan parti politik

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Tamil Nadu: Langkah bintang filem India Selatan, Rajnikanth bukan pertama kali ikon layar melonjak ke kereta politik di negara India Selatan.
Langkah bintang layar Kollywood akhirnya mengambil keputusan politik setelah bertahun-tahun spekulasi diyakini telah dilakukan dengan mengawasi pemilihan negara yang diharapkan akan diadakan tahun depan.
Dikatakan sebagai pemimpin Thalaivar, bekas konduktor bas itu mengatakan dalam catatan di Twitter bahawa dia akan melancarkan parti politik bulan depan.

Tiga tahun yang lalu dalam gerakan penggemarnya yang sangat dinanti-nantikan, dia hampir mengumumkan hasrat politiknya.
Sangat mengecewakan mereka, yang berusia 69 tahun itu melancarkan gerakannya, Rajini Makkal Mandram, sebagai landasan pelancaran cita-cita politiknya yang baru muncul.
Bayi Rajnikanth melangkah ke arah politiknya adalah jalan yang dipakai oleh bintang-bintang yang membuat peralihan dari dunia pawagam ke dalam politik.
Pelakon itu bukan yang pertama mengambil pendekatan dan mengikuti jejak beberapa pelakon terkenal yang berpolitik di Tamil Nadu. Ini adalah jalan yang diambil oleh bekas pelakon dan mendiang ketua menteri Tamil Nadu M.G. Ramachandran (MGR), yang menerajui negara selama 10 tahun antara 1977 dan 1987, dan anak didik pujaan layar, J. Jayalalithaa, serta penulis dan penulis skrip Tamil terkenal M.K. Karunanidhi.
Rajnikanth juga akan berkawan baik ketika dia terlibat dalam perairan politik negeri ini, dengan kehadiran rakan-rakan Kollywood bintang Kamal Hassan dan Kapten Vijaykanth.

Kamal’s Makkal Needhi Maiam dilancarkan di Madurai pada 21 Februari 2018. Pada pemilihan parlimen tahun lalu, walaupun tidak memenangi salah satu kerusi yang ditandinginya, ia tetap berjaya di kerusi bandar yang ditandinginya di Tamil Nadu dan Puducherry.
Seorang lagi peneraju filem Tamil, yang mempunyai permulaan untuk Rajnikanth dan Kamal adalah Vijaykanth. Presiden Desiya Murpokku Dravida Kazhagam mempunyai banyak pengalaman politik, setelah bertanding dalam pemilihan negeri tiga kali dan juga sebagai ketua Pembangkang di DUN Tamil Nadu.
Pilihan raya dewan undangan negeri Tamil Nadu dijangka diadakan pada Mei tahun depan. Selain melihat kemungkinan kehadiran Rajnikanth, Kamal dan Vijaykanth, pemilihan yang akan datang juga akan menyaksikan perubahan pengawal, menambah rempah-rempah ke suasana politik yang tidak stabil.

Ini sebagai dua parti serantau terkemuka – All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam (AIADMK) dan Dravida Munnetra Kazhagam (DMK) akan diketuai oleh pemimpin baru.
Yang hilang dari gambar akan menjadi ketua AIADMK dan mantan ketua wanita berpolitik dan ketua menteri terkemuka Jayalalithaa, yang meninggal pada tahun 2016, serta bekas ketua menteri lain, M. Karunanidhi dari DMK, yang meninggal pada tahun 2018.
Jayalalithaa berkhidmat enam kali sebagai ketua menteri Tamil Nadu selama lebih dari 14 tahun antara 1991 dan 2016 dan merupakan ketua menteri wanita pertama yang mati dalam jawatan di India, sementara Karunanidhi berkhidmat sebagai ketua menteri selama lima penggal antara 1969 dan 2011.
Melangkah ke posisi dua ahli politik Tamil Nadu yang ikonik ialah Edappadi K. Palaniswami untuk AIADMK dan anak Karunanidhi, M.K Stalin, untuk DMK.

Ini adalah kali pertama Edappadi dan Stalin memimpin parti masing-masing dalam pemilihan negara tahun depan. AIADMK dan DMK adalah dua parti utama Dravidia serantau yang selalu mengunci suara dalam pemilihan negeri Tamil Nadu dan juga di kerusi parlimen yang dipertandingkan di negeri ini.

Kedua-dua pihak telah bergilir-gilir selama bertahun-tahun dalam menguruskan negeri ini dengan jumlah penduduk 77 juta di bahagian selatan benua India.
Dominasi AIADMK dan DMK telah menyaksikan parti-parti politik nasional seperti Kongres Nasional India merosot dalam pengaruh dan kekuasaannya selama bertahun-tahun dan Parti Bharatiya Janata merasa sukar untuk melancarkan serangan di negara Selatan.
Yang dipertaruhkan dalam pengundian adalah sama ada AIADMK atau DMK akan mempengaruhi massa atau apakah trio Rajnikanth, Kamal dan bahkan Vijaykanth mematahkan cengkaman mereka, yang mengingatkan kembali hari-hari MGR yang memimpin negara.

Malay News
glamour Desk