Robinho meninggalkan Santos ketika kontroversi berkembang mengenai keputusan pemerkosaan

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Brazil: Santos dan Robinho memutuskan pada hari Jumaat untuk menangguhkan perjanjian yang membawa bekas pemain Real Madrid itu kembali ke Brazil setelah penaja dilaporkan mengancam untuk memotong kontrak dengan kelab kerana menandatangani pemain yang disabitkan dengan tuduhan rogol di Itali.

“Santos dan Robinho dengan persetujuan bersama memutuskan untuk menangguhkan kontrak yang ditandatangani pada 10 Oktober sehingga pemain dapat berkonsentrasi secara eksklusif pada pertahanan pengadilannya di Itali,” kata kelab itu dalam satu kenyataan yang disiarkan di Twitter.

Robinho, 36, memulakan kariernya di Santos sebelum membintangi Real Madrid, Manchester City dan AC Milan, antara kelab lain.

Dia menandatangani perjanjian jangka pendek minggu lalu untuk kembali ke Santos untuk musim keempat yang akan membawanya ke penghujung musim liga Brazil.

Walau bagaimanapun, peminat pertama dan kemudian penaja menyatakan rasa marah atas penandatanganan kerana kes mahkamah Itali.

Robinho didapati bersalah melakukan rogol pada tahun 2017 dan dijatuhkan hukuman penjara sembilan tahun.

Dia telah mengemukakan rayuan dan kes itu masih terbuka tetapi dengan tokoh masyarakat dan penaja semakin bersuara mengenai kepulangannya, kedudukannya menjadi tidak dapat dipertahankan.

“Kepada peminat Santos dan orang-orang yang menyukai saya, yakinlah bahawa saya akan membuktikan bahawa saya tidak bersalah kepada anda,” kata Robinho yang tidak selesa dalam satu pesanan video yang dikeluarkan di Instagram pada hari Jumaat.

-Reuters

Malay News

Sports Desk