Saya dan pasukan tidak takut mati melawan COVID-19 di Sabah: Dr Noor Hisham

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Noor Hisham Abdullah

Petaling Jaya: Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah “tidak takut mati” dan menjelaskan bahawa dia dan pasukannya telah pergi ke tanah air di Sabah untuk memeriksa keadaan Covid-19 di sana.

Dr Noor Hisham menangkis tuduhan bahawa dia tidak berkunjung ke Sabah, sambil menambah bahawa dia telah berada di sana pada akhir bulan Ogos untuk memeriksa pengurusan dan persiapan sebelum pilihan raya negeri Sabah.

Dia juga menyatakan bahawa Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan Awam Datuk Dr Chong Chee Keong juga telah memeriksa keadaan di Sabah minggu lalu, sementara penasihat khas Perdana Menteri mengenai kesihatan awam Tan Sri Dr Jemilah Mahmood juga berada di Sabah dua minggu yang lalu.

“Isu yang kita takut mati tidak timbul. Sebagai seorang Muslim, kita menerima bahawa kematian boleh berlaku di mana sahaja, bukan hanya sama ada kita pergi ke tanah air atau tidak.

“Yang penting adalah kita melakukan tugas kita. Tujuan kita adalah untuk memutuskan rantai jangkitan di negara ini. Kita boleh mempunyai perbezaan kita, tetapi yang penting adalah memutuskan rantai jangkitan sehingga kita dapat menyelamatkan negara dari peningkatan kes dan kadar kematian, “katanya semasa taklimat akhbar hariannya pada hari Rabu (11 Nov).

Sebelumnya, di Dewan Rakyat, Datuk Seri Tiong King Sing (GPS-Bintulu) telah bertanya apakah Dr Noor Hisham takut akan nyawanya kerana pandemi Covid-19 kerana dia tidak pergi ke tanah air di Sabah ketika kes-kes tersebut berada di sepanjang masa tinggi.

Malay News
National Desk