Perdana Menteri Bahrain Sheikh Khalifa telah meninggal dunia

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Bahrain: Perdana Menteri Bahrain yang paling lama berkhidmat, Sheikh Khalifa bin Salman Al Khalifa telah meninggal dunia. Al-Jazeera yang berpangkalan di Qatar mengesahkan maklumat itu, dengan mengutip istana negara itu. Dia berumur 74 tahun. Menurut agensi berita BNA Bahrain, Perdana Menteri Sheikh Khalifa menghembuskan nafas terakhir di Mayo Clinic di Amerika Syarikat pada pagi Rabu.

Raja Sheikh Hamad bin Isa Al Khalifa telah menyatakan minggu berkabung untuk Perdana Menteri. Pada masa ini bendera negara akan dipelihara setengah tiang.
Menurut laporan BNA, semua kementerian dan pejabat kerajaan akan ditutup selama tiga minggu ke depan untuk memberi penghormatan kepada Perdana Menteri Sheikh Khalifa. Pesanan akan berkuat kuasa mulai hari Khamis.
Agensi berita negara itu mengatakan pengebumian akan bermula setelah jenazah dikembalikan ke negara itu dari Amerika Syarikat. Lebih ramai orang dilarang menghadiri pengebumian. Pengebumiannya akan diselesaikan di hadapan beberapa kerabat.
Sheikh Khalifa telah menjadi perdana menteri Bahrain selama beberapa dekad. Dia mengundurkan diri selepas skandal rasuah Arab Spring 2011, tetapi tetap memegang jawatan sehingga kematiannya.

Malay News
National Desk