Sekolah dalam talian pertama di Sabah

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kota Kinabalu: Sekolah dalam talian pertama di Sabah – eschool2u.com.my, yang menawarkan semua pelajaran sekolah rendah dan menengah mengikut sukatan pelajaran Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) yang diluluskan – dibuka untuk pendaftaran bulan ini sama seperti KPM menutup  sekolah dari 9 November kerana tindakan perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) untuk mengekang wabak Covid-19.

Menurut Selina Datuk Hj Light, Pengurus Besar eschool2U.com.my, pelanggan mempunyai pilihan untuk mendapatkan surat khabar dalam talian percuma dari Daily Express (English / Malay) atau Overseas Daily Chinese News ketika mereka mendaftar untuk pelajaran dalam talian mereka.

Untuk maklumat lebih lanjut, dia boleh dihubungi di 012-8222968 atau log dalam talian untuk melihat lebih banyak maklumat di www.eschool2u.com.my.

Menteri KPM, Dato ‘Radzi Jidin berkata, semua kelas diharapkan dapat terus dalam talian atau melalui pembelajaran di rumah.

Ibu bapa yang melsanakan homeschooling kepada anak-anak mereka akan mendapat manfaat daripada pelajaran yang diberikan oleh eschool2u.com.my kerana kalendar akademik yang kini hampir menjelang cuti sekolah akhir tahun dengan PKPB diterapkan dengan kekurangan kejelasan dan arahan yang jelas dari pendidik yang mengajar dari buku, boleh beralih ke dalam talian dengan pelajaran mengenai video.

Lee menceritakan bagaimana pelajaran dalam talian nampaknya lebih terhad, yang pasti bermaksud bahawa anak-anak akan belajar lebih sedikit di rumah daripada jika mereka berada di sekolah.

Kumpulan pelobi pendidikan Kumpulan Tindakan Ibu Bapa untuk Pendidikan (Halaman) Setiausaha Kehormat Tunku Munawirah Putra menggesa KPM untuk tampil dengan garis panduan yang jelas mengenai prosedur operasi standard (SOP) untuk peperiksaan SPM yang kini ditangguhkan pada 22 Februari 2021.

“Ibu bapa dan pelajar prihatin dengan kehilangan pelajaran, dan sebilangan pelajar kini bergantung kepada pusat tuisyen bagi mereka yang cukup berpengalaman untuk mempunyai pelajaran dan pembelajaran alternatif,” katanya.
Tunku Munawirah membandingkannya dengan SOP yang telah disediakan untuk peperiksaan antarabangsa seperti A Levels, O Levels dan International General Certificate of Secondary Education (IGCSE).

“Ini akan memberi manfaat kepada KPM untuk melihat SOP yang dipraktikkan di sekolah dan pusat peperiksaan antarabangsa,” katanya.

Sumber: Daily Express