Serangan seksual, keganasan, hutang: Masa lalu bintang Korea Rhee Keun yang bermasalah

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Korea: Rhee Keun, juga dikenali sebagai Ken Rhee, sekali lagi diserang setelah dituduh disabitkan dengan keganasan pada tahun 2015.
Pencipta kandungan YouTube Kim Yong-ho pada hari Selasa mendakwa bahawa Rhee, yang terkenal sebagai “Lt. Lee, ”diisi dengan bateri pada tahun 2015, semasa dia mabuk.

Ini adalah ketiga kalinya masa lalu Rhee diteliti sejak ia mendapat popularitas karena tampil di variety show YouTube Fake Men sebagai “Lt. Lee, ”pengajar latihan berprofil tinggi. Rhee, yang berkhidmat di Navy Navy Special Warfare Flotilla, yang setara dengan Korea Navy Seals, membuat jalan masuk ke rangkaian TV darat, muncul di program hiburan utama, termasuk rancangan bicara MBC Radio Star.

Pada awal bulan ini, Rhee dilanda skandal hutang setelah seorang lelaki menuduh Lee tidak membayar balik 2 juta won (RM7,240). Kejadian ini diselesaikan setelah Lee dan lelaki itu kedua-duanya menyatakan bahawa mereka bertemu secara langsung dan menyelesaikan masalah hutang, dengan mengatakan terdapat perselisihan faham antara keduanya.

Namun, Rhee sekali lagi terlibat dalam kontroversi berikutan tuduhan bahawa dia disabitkan kerana melakukan serangan seksual pada tahun 2018. Rhee, pada hari Selasa, mengakui bahawa dia didenda 2 juta won, setelah disabitkan dengan meraih bahagian bawah wanita. Tetapi dia mendakwa bahawa dia tidak melakukan kejahatan seksual dan telah mengajukan banding atas keputusan pengadilan untuk membuktikan ini, yang ditolak. Mahkamah pada waktu itu mengatakan bahawa ia menolak rayuan tersebut kerana kejahatan itu dan juga fakta bahawa mangsa tidak bersedia memaafkan Rhee.

Kim juga menimbulkan kecurigaan mengenai dokumen yang Rhee hantar di Instagram pada hari Isnin sebagai bukti keberaniannya ke PBB. Video sebelumnya oleh Kim telah menimbulkan pertanyaan mengenai rekod kerjaya Rhee.

Dengan Rhee menemukan dirinya dalam serangkaian kontroversi, beberapa iklan yang menampilkan Rhee telah ditolak oleh pengiklan.

Rangkaian burger Korea Lotteria, yang melancarkan set hamburger gaya ketenteraan baru menggunakan Rhee sebagai jurucakap utamanya, membuang semua video iklan YouTubenya yang menampilkan Rhee dan juga menukar poster yang menampilkan Rhee dengan yang menampilkan watak animasi.

Syarikat permainan PearlAbyss juga menurunkan iklannya untuk permainan mudah alihnya yang diperbaharui Black Desert M yang menampilkan Rhee.

Setelah skandal hutang berlaku, KB Savings Bank mengeluarkan poster termasuk Rhee yang diposting di akaun Instagram syarikat itu.

Malay News
Glamour Desk