SPA menerima 1.145 juta permohonan pekerjaan dari Jan hingga Jun

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Putrajaya: Pada bulan Jun tahun ini, 1.145 juta permohonan diterima untuk pekerjaan dalam perkhidmatan awam termasuk di jabatan teknikal, kata Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali.
Katanya, berdasarkan statistik Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA), dari jumlah itu, 44.229 permohonan adalah untuk jawatan kosong di jabatan teknikal seperti di Jabatan Kerja Raya dan Jabatan Pengairan dan Saliran.

Sebanyak 50,152 permohonan adalah untuk jawatan saintis, penyelidik 65,719, sementara 124,015 permohonan adalah untuk pegawai pembangunan masyarakat, katanya dalam ucapannya sempena Hari Profesi Teknikal Nasional (HPTN) 2020, yang diadakan hampir hari ini.
Mohd Zuki berkata, 60 peratus daripada 1.5 juta pekerjaan yang akan diwujudkan di negara ini diharapkan memerlukan kelayakan pendidikan dan latihan teknikal dan vokasional (TVET).

Menurutnya, RM1 bilion yang diperuntukkan oleh pemerintah melalui Belanjawan 2021 adalah untuk program peningkatan dan pengisian semula.
“Ini kerana, pemerintah bertujuan untuk meningkatkan produktiviti pekerja dan menciptakan lebih banyak peluang untuk pekerjaan yang berkemahiran tinggi,” katanya. Menurut Mohd Zuki, perangkaan buruh suku ketiga 2020 Jabatan Perangkaan mengunjurkan 179,000 kekosongan terdapat di sektor swasta.
Daripada jumlah kekosongan pekerjaan katanya, 55.7 peratus berada dalam kategori separuh mahir sementara 22.7 peratus adalah untuk pekerjaan mahir. –BERNAMA

Malay News
National Desk