Tiada had semeja di restoran

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Petaling Jaya: Tidak ada lagi had untuk jumlah pengunjung restoran dan gerai makanan dibenarkan duduk di satu meja walaupun di kawasan-kawasan di bawah perintah kawalan pergerakan bersyarat PKPB.

Jurucakap Majlis Keselamatan Nasional (MKN) dan kementerian pertahanan telah mengesahkan perkara itu kepada FMT.

Jurucakap MKN mengatakan bahawa pengunjung hanya perlu memastikan bahawa mereka selalu berlatih jarak fizikal satu meter di meja.

SOP yang berkaitan dengan pendaftaran menggunakan aplikasi MySejahtera, atau menuliskan maklumat hubungan peribadi, dan menggunakan topeng muka masih boleh digunakan.

Ketika PKP pertama kali diumumkan untuk Lembah Klang, Putrajaya mengatakan hanya dua orang makan dibenarkan setiap meja. Ia kemudian melonggarkan sekatan untuk membenarkan sehingga empat orang makan setiap meja.

PKPB untuk Selangor, Kuala Lumpur dan Sabah dikekalkan selama 14 hari lagi hingga 20 Disember, walaupun rakyat Malaysia di seluruh negara kini dibenarkan perjalanan antara daerah dan antara negeri, selagi mereka tidak memasuki zon di bawah perintah kawalan pergerakan diperketatkan (PKPD) yang dipertingkatkan. -FMT