WhatsApp, Telegram, atau Signal? Aplikasi mana harus anda gunakan pada 2021

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Anda mungkin pernah mendengar bahawa WhatsApp melakukan sesuatu terhadap dasar privasinya yang membuat orang serius mempertimbangkan untuk beralih ke aplikasi pesanan pesaing. Ini adalah masalah yang cukup besar, dan ada sebab yang sangat tepat untuk semua pergolakan dalam talian yang berlaku mengenai masalah ini sekarang.

Di laman webnya, WhatsApp baru-baru ini mendedahkan kemas kini Syarat Perkhidmatannya, termasuk satu perubahan yang sangat ketara yang pada dasarnya membuang pilihan bagi pengguna untuk mengelakkan maklumat peribadi mereka dikongsi dengan syarikat induk Facebook.

Perubahan ini mulai berlaku pada 8 Februari 2021, dan sejauh ini menimbulkan kebimbangan kira-kira dua bilion pengguna WhatsApp di seluruh dunia yang sebelum ini gusar dengan Facebook terhadap privasi dan rekod buruknya dalam menangani data pengguna.
Secara semula jadi, banyak pengguna sekarang serius mempertimbangkan untuk beralih ke perkhidmatan pesanan alternatif, dengan dua cadangan yang paling disukai adalah Telegram dan Signal.

Dua perkhidmatan ini merupakan pesaing langsung WhatsApp, dan kedua-duanya telah dilabel sebagai mungkin lebih selamat dan beretika dalam pendekatan mereka untuk menangani data pengguna. Signal, khususnya, telah mendapat banyak daya tarikan sebagai alternatif terima kasih kepada tweet baru-baru ini oleh CEO Tesla, Elon Musk yang menyarankan agar orang ramai mula menggunakannya dan bukannya WhatsApp.

Dengan banyak perbincangan mengenai masalah ini, kami fikir akan menyenangkan melihat tiga platform yang bersaing untuk mengetahui mengapa seseorang akan atau tidak beralih dari WhatsApp ke Telegram atau Signal, dengan fokus khusus pada ciri, keselamatan, dan privasi pengguna.
Kesimpulannya terdapat banyak perkara yang perlu dipertimbangkan ketika cuba memutuskan yang mana dari ketiga ini. Di antara keselamatan, ciri, dan reputasi masing-masing syarikat, ada pelbagai cara yang mungkin anda gunakan semasa membuat keputusan.

Pada akhirnya, semuanya bergantung pada perkara yang paling anda utamakan.

WhatsApp mempunyai asas yang kukuh dengan banyak ciri sembang asas dilakukan dengan betul. Keselamatannya adalah yang terbaik, dan anda mungkin hampir semua kenalan anda sudah berada di platform. Ini juga memiliki platform perniagaan mapan yang digunakan oleh banyak syarikat.

Bagaimanapun, sikap syarikat induknya terhadap privasi pengguna dan pengumpulan data menjadi lebih membimbangkan, dan anda mungkin akan segera menemui anda dan kenalan anda mencari perpindahan ke platform lain tidak lama lagi.

Tetap dengan WhatsApp jika anda mahu: Kestabilan yang mantap dan pangkalan pengguna yang besar.

Telegram tidak begitu selamat seperti WhatsApp atau Signal, tetapi ia mempunyai banyak ciri dan kelebihan yang cukup menarik berbanding pesaingnya. Saluran dan bot menjadikannya pilihan yang bagus untuk menguruskan sejumlah besar penerima, dan platform juga mendapat lebih banyak populariti dengan perniagaan.

Sekiranya anda mencari pilihan dengan banyak ciri dan tidak terlalu peduli dengan keselamatan mesej anda (anda mungkin bukan ejen rahsia), Telegram akan membuktikan pilihan yang cukup baik.

Pergi dengan Telegram jika anda mahu: Banyak ciri sembang yang menarik dan inovatif.

Signal mempunyai keamanan tertinggi dari ketiga, tetapi mungkin kekurangan di beberapa jabatan kerana kekurangan penubuhannya. Anda tidak akan menemui bot dan saluran siaran khusus seperti di Telegram, dan ia masih tidak mempunyai banyak ciri sosial seperti WhatsApp.

Tetapi banyak orang sudah berpusu-pusu ke arahnya, dan jika anda bersedia untuk menunggu dan memberi peluang kepada platform, anda mungkin melihatnya berubah menjadi sesuatu yang layak menjadi aplikasi pesanan utama anda.

Sumber: Meshable.com

Malay News
Technology Desk