Saturday, January 16, 2021

Kadar Langganan Internet Meningkat kepada 45%

Kuala Lumpur: Kadar langganan jalur lebar talian tetap melalui projek Jalur Lebar Pinggir Bandar (SUBB) dan Jalur Lebar Luar Bandar (RBB) telah meningkat sembilan peratus menjadi 45 peratus pada bulan September tahun ini dari hanya 36 persen pada bulan September tahun lalu.

Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Zahidi Zainul Abidin berkata, sebanyak 654,812 sambungan telah disediakan di bawah projek tersebut sehingga September tahun ini.

“Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) dengan kerjasama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) selalu fokus pada peningkatan infrastruktur komunikasi dengan menyediakan liputan jalur lebar berkelajuan tinggi menggunakan berbagai teknologi di seluruh negara, termasuk di luar bandar, ā€¯Katanya semasa Waktu Pertanyaan di persidangan Dewan Rakyat di sini hari ini.

Timbalan menteri itu menyatakan demikian sebagai jawapan kepada Datuk Seri Shamsul Iskandar Mohd Akin (PH-Hang Tuah Jaya) yang ingin mengetahui inisiatif semasa dan masa depan kementerian untuk menyelesaikan masalah rangkaian internet supaya lebih banyak tersedia, cepat, lebih murah dan berkesan, begitu juga dengan peratusan akses internet di pinggir bandar dan luar bandar yang mengikuti projek SUBB dan RBB.

Zahidi mengatakan melalui program PRIHATIN Network dan inisiatif Jaringan Digital Nasional (JENDELA), penambahbaikan infrastruktur digital dilaksanakan secara bertahap, yang akan memberikan kualiti pengalaman yang sama antara bandar dan luar bandar.

“Di antara sasaran fasa pertama, yang sedang berlangsung hingga 2022, adalah melihat peningkatan dari 4.95 juta premis menjadi 7.50 juta premis mendapat akses ke jalur lebar talian tetap dengan kecepatan gigabit.

“Juga untuk melihat perluasan liputan jalur lebar mudah alih 4G dari 91,8 persen menjadi 96,9 persen di daerah berpenduduk, serta untuk meningkatkan kecepatan rata-rata jalur lebar bergerak dari 25Mbps menjadi 35Mbps,” katanya.

Zahidi mengatakan dalam memastikan lebih banyak kawasan akan mendapat liputan jalur lebar, pemerintah, melalui SKMM, sedang berusaha untuk mengembangkan perkhidmatan dan infrastruktur telekomunikasi nasional dengan menggunakan teknologi 4G, yang telah dilihat sebagai teknologi yang dapat dikembangkan dengan cepat dengan sangat wajar kos.

Malay News
Technology Desk