yusri.muzamir@bh.com.my
Kuala Lumpur: Jabatan Meteorologi (MetMalaysia) mengesahkan tiada ancaman tsunami di Malaysia susulan gempa kuat bermagnitud 6 di Laut Banda, Indonesia, awal pagi hari ini.
Ketua Pengarah MetMalaysia Dr Mohd Hisham Mohd Anip berkata, pusat gempa bumi terletak 7.9° selatan dan 127.8° timur dengan kedalaman 173 kilometer (km).
“Kejadian terbabit berlaku 467 km selatan dari Ambon, Indonesia, pada 2.38 pagi,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Sementara itu, MetMalaysia dalam kenyataan berasingan mengeluarkan amaran ribut petir dan hujan lebat yang dijangka berlaku di Perak, Selangor dan Sarawak, pagi ini.
Menurutnya, ia dijangka berlaku di Sabak Bernam, Kuala Selangor, Klang dan Kuala Langat, Selangor sehingga 9 pagi hari ini.
“Ia juga diramal berlaku di Kerian, Larut, Matang dan Selama, Perak Tengah, Bagan Datuk serta Hilir Perak.
“Di Sarawak, ia dijangka berlaku di Serian, Samarahan (Simunjan). Sri Aman, Betong dan Kapit (Song),” katanya.
MetMalaysia juga mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang untuk kawasan perairan di Perak, Selangor, Negeri Sembilan dan Melaka hingga 9 pagi.
Katanya, ramalan sama dijangka berlaku di perairan Selat Melaka dan tenggara Bunguran, Indonesia dalam tempoh yang sama.
“Keadaan ini boleh menyebabkan angin kencang sehingga 50 kilometer sejam dan laut bergelora dengan ombak mencapai ketinggian sehingga 3.5 meter serta berbahaya kepada bot kecil,” katanya.
© New Straits Times Press (M) Bhd




