Agong ucap takziah atas kematian legenda Maradona

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini mengucapkan takziah dan dukacita atas pemergian pemain bola sepak legenda, Diego Armando Maradona berikutan serangan jantung di rumahnya di Argentina.
Menurut kenyataan yang dimuat naik di laman Facebook Istana Negara, Seri Paduka juga menyampaikan rasa simpati kepada keluarga, orang tersayang, peminat dan rakyat Argentina atas kehilangan seorang anak lelaki yang dikasihi dan dihargai.

Yang Mulia kali terakhir bertemu dengan pemain bola sepak berbakat di Zurich semasa Anugerah Bola Sepak Fifa Terbaik pada tahun 2017 dan terpukau dengan karisma, keperibadian yang suka bersenang-senang, dan rasa humor, membaca kenyataan itu.

Kenyataan itu juga menyatakan bahawa rasa cinta dan bolasepak Yang Mulia terhadap permainan yang indah, di Malaysia dan global, mempunyai persamaan dengan Maradona dan mereka bercakap panjang lebar mengenai rasa saling mencintai sukan ini.

Pertemuan ini adalah kenangan berharga bagi Yang Mulia dan Diego Maradona akan sentiasa kekal sebagai pemain bola sepak kesayangan Baginda dan akan dirindui
Maradona, kerana dia sangat dikenali oleh peminat di seluruh dunia, secara meluas dianggap sebagai salah satu pemain bola sepak terbaik sepanjang masa dan merupakan kapten inspirasi di sebalik kejayaan Piala Dunia 1986 Argentina.

Dia juga merupakan tokoh terkenal di Boca Juniors, Barcelona dan kelab Itali Napoli, yang dia pimpin dalam dua gelaran Serie A pada akhir 1980-an, ”tambah kenyataan itu.
Al-Sultan Abdullah memberi penghormatan kepada legenda bola sepak, yang meninggal pada usia 60 tahun, menggambarkannya sebagai seorang lelaki yang berbakat dengan bakat dan penglihatan di lapangan, dan yang meninggalkan warisan yang mengagumkan yang akan dikenang oleh generasi akan datang semua seluruh dunia.

Malay News
National Desk