Bank of Japan Menawarkan Carrot untuk Bank Wilayah untuk Mencari Penggabungan

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Tokyo: Bank of Japan membuat langkah terbesar namun mendorong bank-bank serantau yang berjuang untuk menyusun semula atau menggabungkan perniagaan mereka dengan tawaran untuk mengurangkan kesan kadar faedah negatifnya bagi institusi yang bersedia bekerjasama.

BOJ akan menubuhkan kemudahan deposit baru yang membayar bunga 0.1% pada sebahagian rizab yang dimiliki oleh bank-bank serantau yang setuju untuk melakukan penggabungan atau merampingkan overhead mereka, kata bank itu dalam satu kenyataan pada Selasa.
Kemudahan ini akan beroperasi selama tiga tahun hingga Mac 2023.

100 atau lebih bank serantau Jepun menghadapi masalah teruk
cabaran dari populasi yang menyusut dengan cepat, perubahan teknologi dan kadar faedah rendah yang berpanjangan.

Pandemi koronavirus hanya memburukkan prospek mereka, yang berpotensi menghambat kemampuan bank untuk menyokong peminjam di masyarakat mereka.

Sebilangan ahli ekonomi mengatakan bahawa walaupun tujuan utama BOJ adalah mempercepat penyusunan semula sektor bank daerah meningkatkan pengawasan pemerintah, langkah itu juga dapat menyukarkan bank pusat untuk menurunkan
kadar faedah negatifnya pada masa akan datang.

“BOJ telah mengambil langkah berani,” kata ahli ekonomi Masaki Kuwahara di Nomura Securities.
“BOJ telah membicarakan risiko perniagaan jangka panjang bagi bank serantau dan dengan yang utama
menteri membuat niatnya jelas, saya rasa BOJ lebih mudah mengambil tindakan. ”

Perdana Menteri Yoshihide Suga mengatakan terlalu banyak bank serantau dan Menteri Kewangan Taro Aso mengatakan penggabungan adalah pilihan untuk mereka.

Walaupun BOJ menawarkan sebiji wortel kepada bank, pengawal selia kewangan negara telah mengancam untuk menggunakan tongkat.

Agensi Perkhidmatan Kewangan telah mulai menargetkan beberapa pemberi pinjaman lokal untuk “dialog intensif” yang dapat menyebabkan tindakan pengawalseliaan jika mereka gagal meyakinkannya tentang daya maju mereka.

Malay News
Business Desk