Covid-19: Kementerian Kesihatan mengambil tindakan agresif

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Noor Hisham Abdullah

Petaling Jaya: Trend peningkatan kes Covid-19 pada hari Sabtu (3 Okt) dengan 317 kes di seluruh negara mendorong Kementerian Kesihatan untuk mengambil tindakan aktif dan agresif seperti ujian di lapangan untuk mengekang penyebaran virus.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, salah satu tindakan yang diambil adalah pengesanan rapat atau pengesanan kes aktif.

“Tindakan lain termasuk perintah kawalan pergerakan (MCO) yang ditingkatkan di Kota Setar dari 11 September hingga 25 September di mana 18,701 orang disaring termasuk 87 warga asing yang menyebabkan 44 kes positif.

“Pemeriksaan yang disasarkan untuk mereka yang mengunjungi Sabah di semua pintu masuk domestik dan antarabangsa, pemeriksaan kumpulan berisiko tinggi di mana ujian dilakukan terhadap warga emas, pemeriksaan terhadap tahanan imigrasi dan pemeriksaan terhadap pekerja kesihatan serta pengawasan aktiviti melalui pemantauan penyakit seperti influenza kes dan penyakit pernafasan akut yang teruk juga merupakan tindakan yang diambil, “katanya.

Dr Noor Hisham berkata untuk memastikan keadaan di Sabah dapat dikendalikan dengan segera, Kementerian Kesihatan telah menggerakkan pasukan bantuan, mengirim peralatan perlindungan diri, ventilator dan membuka pusat rawatan berisiko rendah sebagai pusat karantina untuk menempatkan kes positif Covid-19 yang berada dalam keadaan stabil .

“Sabah mempunyai enam hospital, serta enam pusat karantina dan pusat rawatan berisiko rendah, yang masing-masing mempunyai kapasiti 590 tempat tidur dan 1,396 tempat tidur.

“Mulai 2 Oktober, kadar penggunaannya adalah 69% di hospital Kementerian Kesihatan dan 31% di pusat rawatan berisiko rendah,” katanya, sambil menambah bahawa untuk unit rawatan intensif, 66 tempat tidur telah disediakan untuk rawatan Covid- 19 pesakit dan mempunyai kadar penggunaan 23%.

Malay News
Special Correspondent