Pemulangan Sabah harus dikuarantin di pusat yang ditentukan

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Petaling Jaya: Orang yang pulang dari Sabah harus menjalani karantina di pusat karantina yang ditetapkan dan bukannya di rumah untuk mencegah penyebaran Covid-19, kata Akademi Perubatan Malaysia (AMM).

“Telah terbukti di negara lain, seperti China dan Singapura di mana tingkat kepatuhannya tinggi, karantina rumah tidak begitu efektif dalam membendung penyebaran virus.

“Setiap orang yang mengunjungi zon merah selama masa pemilihan harus menjalani karantina 14 hari di pusat karantina.

“Jika perintah pengawasan rumah harus dipatuhi, harus ada penguatkuasaan dan pertanggungjawaban yang sama terhadap orang yang sedang disiasat,” katanya dalam satu kenyataan pada hari Sabtu (3 Oktober).

AMM juga mengatakan bahawa walaupun menyokong keputusan pemerintah untuk menguatkuasakan ujian mandatori untuk pengembalian Sabah, ia menggesa agar ujian terhadap orang yang kembali tidak terhad kepada satu ujian, terutama jika ia melibatkan kit ujian cepat antigen (RTK).

“Ujian RTK mempunyai kepekaan 85% dan boleh menghasilkan hasil negatif-palsu.

“Mereka yang berada di zona merah selama pemilihan harus mendapatkan ujian swab RT-PCR (reaksi transkripsi polimerase terbalik) dan sekali lagi menjalani ujian pada hari ke-13 karantina,” katanya.

AMM menggesa rakyat Malaysia untuk tetap tenang dan bersatu untuk melengkapkan lekukan sekali lagi dan agar semua orang dari semua lapisan masyarakat mematuhi prosedur operasi standard.

“Setiap orang mesti belajar menyeimbangkan hidup dengan Covid-19 dengan aspek kehidupan awam yang lain, seperti pendidikan, kegiatan ekonomi, amalan sosial dan agama dan hak demokrasi.

“Mempertahankan ekonomi yang kuat dan masyarakat yang sihat selama pandemi tidak saling eksklusif.

“Ekonomi tidak akan pulih jika kadar jangkitan kita terus meningkat. Sebaliknya, hasil kesihatan juga akan terjejas sekiranya ekonomi kita tidak berjalan dengan baik, ”katanya.

Selain memakai topeng muka dan menjaga kebersihan tangan dan jarak fizikal, AMM menggesa agar perhimpunan awam ditangguhkan, sama ada politik atau sebaliknya.

AMM merangkumi 11 kolej perubatan di negara ini dan merupakan badan berdaftar yang mewakili pakar perubatan.

Malay News
Kuala Lumpur