Covid-19: Vaksin adalah untuk pencegahan, bukan penyembuhan- MMA

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Vaksin Covid-19, yang diharapkan tersedia pada suku pertama tahun depan, bukan untuk merawat jangkitan tetapi sebagai perlindungan terhadap penyakit, kata Presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) Prof Datuk Dr Subramaniam Muniandy
Dr Subramaniam mengatakan bahawa apabila vaksin disuntik ke dalam tubuh manusia, ia akan membantu meningkatkan daya tahan tubuh dalam melawan penyakit.

“Oleh itu, barisan hadapan seperti doktor dan jururawat akan diberi keutamaan untuk mendapat vaksin kerana mereka adalah individu yang paling dekat (dengan pesakit), mudah terdedah dan berisiko tinggi ketika berhadapan dengan pesakit yang positif untuk Covid-19.

“Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) minggu lalu juga mengumumkan bahawa setiap negara akan mendapat vaksin sama ada negara maju atau tidak,” katanya kepada pemberita selepas upacara penyerahan sumbangan untuk Tabung Covid-19 Sabah di Bangunan MMA disini hari ini.
Dia mengatakan bahawa apabila vaksin tersedia, harganya akan tinggi dan tidak semua orang mampu, sehingga orang harus bergantung pada peruntukan pemerintah untuk mendapatkan vaksin.
Dalam majlis itu, Loob Holding Sdn Bhd, yang lebih dikenali sebagai Tealive, menyampaikan sumbangan sebanyak RM100,000 untuk membantu barisan hadapan di Sabah dalam memerangi wabak tersebut.
Setakat ini, MMA telah menerima sejumlah RM4.5 juta sumbangan dalam bentuk peralatan perubatan dan wang tunai untuk Dana Covid-19, di mana RM3.5 juta telah disumbangkan untuk digunakan di Sabah.

-Bernama