Kerajaan memperuntukkan RM 3.7bln untuk mewujudkan 500,000 peluang pekerjaan

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Pemerintah akan memperuntukkan RM3.7 bilion di bawah Belanjawan 2021 untuk membuka 500,000 peluang pekerjaan bagi rakyat Malaysia, termasuk kursus peningkatan dan latihan di bawah Skim Penciptaan Pekerjaan.
Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz, ketika membentangkan anggaran hari ini, mengatakan pemerintah telah berjaya menurunkan kadar pengangguran dari 5.3% pada bulan Mei menjadi 4.7% pada bulan Ogos dengan membuka kembali ekonomi dan pengagihan bantuan rangsangan.
Katanya, kerajaan juga akan memperkenalkan program pekerjaan jangka pendek bernilai lebih RM700 juta. Inisiatif ini ditetapkan untuk menawarkan 50,000 pekerjaan berdasarkan kontrak di sektor kerajaan dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) mulai Januari tahun depan.

“Di bawah inisiatif ini, 35.000 peluang pekerjaan akan ditawarkan di sektor awam termasuk kejururawatan, petugas perubatan, pekerja kebajikan dan guru paruh waktu. Sementara itu, GLC akan menawarkan 15,000 peluang pekerjaan dalam jawatan teknikal dan kewangan, ”katanya.

Tambahan RM1bilion akan disalurkan untuk menambah tenaga pekerja dan meningkatkan jumlah pekerja 200,000
Ini merangkumi RM150 juta untuk 50,000 graduan menjalani kursus RM3,000 di universiti awam dan swasta.
Terdapat juga RM100 juta yang diberikan kepada Tabung Pembangunan Sumber Manusia untuk melaksanakan program latihan dan bekerjasama dengan entiti swasta.

Sebanyak RM100 juta lagi akan disalurkan ke Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat dalam industri digital, sementara RM130 juta lagi akan diperuntukkan kepada pekerja yang pekerjaannya terjejas kerana sekatan sempadan.
Sementara itu Kumpulan Wang Simpanan Pekerja ditetapkan untuk membolehkan anggotanya mengeluarkan dana dari akaun kedua mereka untuk tujuan perlindungan insurans dan penyakit kritikal bagi individu dan keluarga mereka.

Malay News
National Desk