Dua portal pekerjaan dalam talian dilancarkan

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

George Town – Dua portal pekerjaan dalam talian dilancarkan hari ini dalam usaha untuk mengurangkan kadar pengangguran di Malaysia kerana wabak COVID-19.

Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow hari ini mengatakan pencari pekerjaan, terutama para belia, digalakkan untuk menyerahkan resume mereka ke portal pekerjaan yang baru dilancarkan, OperatorPengeluaran.my dan Technicians.my.

“Dua portal pekerjaan baru dirancang untuk pengilang dan juruteknik pembuatan bagi pencari mencari pekerjaan dan untuk majikan memilih calon yang tepat” katanya dalam sidang media di sini.

Dia juga mengatakan bahawa lebih banyak portal pekerjaan dan industri yang fokus untuk memenuhi keperluan tenaga kerja di seluruh Pulau Pinang dan seluruh negara.

“Kepada industri lain seperti perhotelan, peruncitan dan seni kreatif … kami tidak melupakan anda,” tambahnya.

Sementara itu, pengarah Pink Label Conferences & Events Sdn Bhd, Yvonne Toh, yang juga menghadiri sidang media itu, mengatakan bahawa portal pekerjaan dicipta agar mesra pengguna, cekap dan sesuai untuk kedua-dua majikan dan calon.

“Untuk OperatorPengeluaran.my, kami mensasarkan agar sekurang-kurangnya 20,000 rakyat Malaysia yang menganggur diambil bekerja pada suku pertama 2021 (Q1Y2021),” katanya.

Sebaliknya, pengarah Goche Corporation Sdn Bhd Eugene Goh mengatakan bahawa program latihan dan peningkatan disediakan untuk calon yang berminat untuk menjadi juruteknik, tetapi tidak mempunyai pengalaman atau latar belakang dalam bidang berkenaan.

“Di bawah usaha kolaborasi dengan Penang Skills Development Center (PSDC), program latihan dan peningkatan untuk calon akan disesuaikan dengan keperluan para pengusaha,” tambahnya.

Malay News
Farah Fauzi