Erdogan di Azerbaijan untuk meraikan kemenangan Karabakh

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Karabakh: Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan mengunjungi Azerbaijan pada hari Khamis untuk meraikan kemenangan Azaris ke atas Armenia kerana menguasai wilayah yang dipertikaikan.
Azerbaijan menunjukkan senjata dan peluru yang disita dalam pertempuran selama enam minggu di ibu kota, Baku, untuk berlatih perarakan kemenangan berskala besar menjelang kedatangannya. Pejabat Erdogan mengatakan lawatan pemimpin Turki memberikan peluang besar untuk meraikan “kemenangan gemilang” bersama-sama.

Erdogan dijadualkan bertemu dengan Presiden Azerbaijan Ilham Aliyev. Dia juga akan mempengerusikan pameran tentera.Suasana perayaan berlaku di seluruh negeri dalam kemenangan atas Armenia di bawah kendali wilayah pergunungan.

Pejabat Erdogan mengatakan bahawa lawatannya akan meningkatkan peluang untuk memperkukuhkan hubungan antara kedua-dua negara persahabatan itu. Di samping itu, platform antarabangsa akan mempermudah untuk membincangkan hak orang sakit. Kemenangan bersejarah Azerbaijan atas penguasaan Nagorno-Karabakh bulan lalu dilihat sebagai rampasan kuasa geopolitik penting oleh Erdogan. Dia telah memimpin Turki untuk mempengaruhi keseimbangan kekuatan di bekas Kaukasus Soviet.
Pertempuran Armenia-Azerbaijan untuk menguasai Karabakh bermula pada akhir September. Turki memberikan bantuan ketenteraan kepada Azaris. Lebih daripada lima ribu orang telah terkorban dalam perang tersebut.

Malay News
International Desk