PM mempengerusikan mesyuarat Majlis Pekerjaan Negara

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mempengerusikan mesyuarat pertama Majlis Kerja Nasional (NEC) yang diadakan hampir di sini.
Pejabat Perdana Menteri dalam satu kenyataan mengatakan bahawa anggota dewan itu termasuk Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Menteri Pendidikan Kanan Senator Dr Radzi Jidin dan Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M. Saravanan, serta Menteri Kewangan Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, yang juga ketua ganti NEC.

Kenyataan itu mengatakan majlis itu, yang akan bertemu secara berkala mengikut keperluan semasa, juga akan terdiri daripada wakil sektor swasta dan pemain industri, yang namanya akan diumumkan kemudian.

Melalui penubuhan NEC, Perdana Menteri yakin bahawa inisiatif penciptaan pekerjaan, yang akan dimulai pada tahun 2021 dan seterusnya, akan lebih teratur dan dilaksanakan dengan cara yang komprehensif, bersepadu dan berkesan.

“Usaha ini akan dipandu oleh Pelan Strategik Penciptaan Pekerjaan Nasional, yang akan dikembangkan kemudian, untuk membawa Malaysia ke tahap yang lebih tinggi sambil memastikan kesejahteraan rakyat,” katanya.

Menurut pernyataan itu, NEC dibentuk untuk melaksanakan strategi untuk menciptakan dan memelihara pekerjaan sesuai dengan objektif pertama Belanjawan 2021, yaitu “Kesejahteraan Rakyat”.

NEC juga merupakan dewan pemerintahan tertinggi dalam perumusan kebijakan, pelaksanaan dan pemantauan strategi dan inisiatif pemerintah, khususnya dalam mencapai sasaran untuk menciptakan lebih banyak peluang pekerjaan dan menangani masalah pengangguran.

“Penubuhan dewan ini juga sesuai dengan aspirasi pemerintah untuk memastikan pemulihan dan rangsangan sektor ekonomi di Malaysia dapat dilaksanakan dengan sukses dengan pendekatan yang komprehensif, berdasarkan data dan sesuai dengan tuntutan industri saat ini. dengan mengambil kira kesejahteraan rakyat dan ketahanan ekonomi negara.

“NEC memainkan peranan penting bukan hanya dalam meneruskan momentum pemulihan ekonomi dan meningkatkan penciptaan pekerjaan, tetapi juga dalam menangani isu-isu lain yang berkaitan, seperti pengangguran dan peluang yang sama untuk mereka yang rentan,” katanya.

NEC juga akan disokong oleh pasukan petugas peringkat tinggi khas yang akan dipengerusikan oleh Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali, katanya.

Mohd Zuki akan menyelaraskan lima pasukan petugas khas, iaitu mengenai Pendidikan Nasional; Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET), Sumber Manusia dan Keusahawanan, Ekonomi Sebenar, dan Kemahiran Deeptech dan Masa Depan.

“Lima pasukan petugas ini akan melaporkan status pelaksanaan program di bawah kelompok masing-masing kepada pasukan petugas tingkat tinggi setiap bulan.

“Unit Pelaksanaan dan Penyelarasan Rangsangan Ekonomi Kementerian Kewangan Antara Agensi Nasional (LAKSANA) akan bertindak sebagai Sekretariat NEC dan memantau perkembangan setiap program di bawah inisiatif NEC untuk memastikan bahawa program tersebut akan lebih efektif berdasarkan penilaian yang sesuai dari semasa ke semasa,” “Katanya.

Sehubungan itu, pernyataan itu mengatakan bahawa warganegara Malaysia yang terjejas atau mencari pekerjaan boleh mendaftar di portal MyFutureJobs yang merupakan pusat sehenti dan rujukan utama untuk inisiatif yang berkaitan dengan pekerjaan termasuk peningkatan kemahiran dan program latihan semula. – BERNAMA

Malay News
National Desk