6 lepasan pelajar AMD tandatangani kontrak bersama FAS

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Kuala Lumpur: Persatuan Bola Sepak Selangor (FAS) mengesahkan telah menandatangani kontrak dengan enam pelajar lepasan Akademi Mokhtar Dahari (AMD) dalam usaha menggalakkan lebih banyak golongan belia untuk mengikuti jejak pemain remaja berbakat Malaysia iaitu Luqman Hakim Shamsudin yang sedang bermain di Eropah.

Setiausaha Agung FAS, Dr Johan Kamal Hamidon berkata bahawa kesemua enam pelatih akan diberikan pembangunan kerjaya terbaik pasca AMD bagi membantu menambahkan tahap permainan mereka di samping mempersiapkan mereka dengan cabaran di luar negara.

“Kesemua pemain ini amat berbakat dan merupakan yang terbaik dalam negara bagi kumpulan umur mereka ketika ini.

Untuk masa depan Selangor, sudah tentu kami ingin menjadikan mereka sebagai pemain yang lebih baik dan menghantar mereka beraksi di luar negara pada suatu hari nanti”, katanya.

“Bagi kami, ini lebih kepada pelaburan untuk beberapa tahun akan datang dan berharap mereka menyahut cabaran serta bangkit pada kesempatan ini dengan mempamerkan potensi masing-masing kerana perjalanan masih jauh untuk mereka mempersiapkan diri bahkan untuk bermain di luar negara”, katanya kepada media Bernama hari ini.

Johan Kamal berkata, FAS telah memantau kemajuan kesemua enam pelatih berusia 17 tahun itu dengan teliti sebelum membuat keputusan muktamad.

“Kami mempunyai rangkaian serta pencungkil bakat kami sendiri untuk melihat kesemua pemain dan menilai prestasi mereka dalam kejohanan di bawah kategori umur mereka. Kami gembira dengan apa yang kami saksikan dan pencungkil bakat juga meminta kami memilih kesemua pemain ini”, katanya.

Bercakap mengenai potensi pemain yang bakal mengikut jejak Luqman Hakim, Johan Kamal berkata, agak sukar untuk seorang remaja beraksi di luar negara terutama di Eropah jika tidak bersedia sepenuhnya.

Beliau berkata, pemain muda memerlukan lebih banyak masa serta pengalaman beraksi di peringkat senior sebelum didedahkan kepada intensiti permainan di peringkat antarabangsa.

“Sudah tentu itu yang kami mahukan… kami ingin meneruskan aspirasi program ini tetapi tidak semestinya untuk beraksi di Eropah.

“Meskipun mereka berbakat namun mereka masih belum bersedia dan kadangkala mereka perlu menjadi lebih matang dalam permainan mereka, jadi kami berharap Selangor boleh memainkan peranan penting dalam pembangunan pemain-pemain ini”, katanya.

Sumber: Sinar Harian

Akmal Hakim
Sports Desk