Google lancar pemesejan RCS Google

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Google's Message

Tech: Google sentiasa berusaha untuk menjadikan iMessages seperti perkhidmatan pesanan untuk Android. Itulah sebabnya mereka memperkenalkan pemesejan RCS Google (Google RCS Messaging). Di mana anda boleh menghantar dan menerima fail media melalui data dan rangkaian mudah alih biasa tanpa perlu membayar kredit caj.

Tidak lebih daripada 160 karakter. Selama beberapa dekad, kekangan SMS telah menjadikan kita sangat kreatif dengan singkatan dan memendekkan ayat ketika menghantar pesanan.

Tidak hairanlah kita semua begitu bersedia dan tidak berasa kekok untuk menggunakan pelantar mesej baru seperti WhatsApp, Telegram dan Facebook Messenger.

Namun begitu, seperti yang anda sangka, kita tidak perlu menghantar mesej teks lain, Google kini menghidupkan SMS dengan penerus standard komunikasi ini.

Dengan mengaktifkan Perkhidmatan Komunikasi Kaya (Rich Communications Services) dalam aplikasinya untuk telefon Android, Google pada dasarnya mengakhiri had panjang, sambil mengaktifkan foto, video dan mesej suara dalam sembang SMS.

Piawaian terbuka, yang telah wujud sejak tahun 2012, telah menjanjikan semua kemudahan yang kita tahu dari pelantar mesej. Namun penggunaannya belum dapat dimantapkan sejauh ini.

Kini ia tersedia di hampir semua peranti Android di seluruh dunia, Google pada bulan November.

Berbanding dengan semua jenis pelantar mesej, standard RCS menawarkan kelebihan yang menentukan interoperabiliti, bermaksud anda boleh menghantar mesej kepada sesiapa sahaja, tanpa mengira aplikasi pesanan RCS yang mereka gunakan.

Lebih-lebih lagi, kenalan anda kekal di peranti anda dan tidak dimuat naik ke pelayan Internet.

Jelas terdapat juga kelebihan RCS berbanding SMS, terutamanya end-to-end encryption (Google masih melaksanakan ini) atau tiada batas panjang teks.

Anda juga boleh melakukan semua perkara lain yang anda ketahui dari aplikasi mesej seperti membuat panggilan telefon dengan atau tanpa video, menghantar foto, filem atau mesej suara, dapatkan makluman “diterima” atau “baca” dan membuat sembang kumpulan.

Google RCS

Tambahan, anda tidak perlu lagi membayar untuk setiap SMS, kerana data dapat dikirim melalui WLAN atau rangkaian mudah alih anda. Walau bagaimanapun, tidak semua peranti Android boleh menggunakan standard pemesejan ini.

Cara termudah untuk mengetahui adalah dengan mengaktifkan RCS di aplikasi Google Messages. Ini berfungsi dalam tetapan, apabila anda tekan pada “Aktifkan fungsi pesanan”.

Anda mungkin tidak perlu melakukannya, dan mungkin akan mendapat mesej yang mengatakan bahawa RCS aktif sebaik sahaja anda membuka aplikasinya.

Untuk perbualan RCS berlaku, orang yang anda ingin berbual juga perlu mengaktifkan RCS. Sekiranya ini tidak dilakukan, Google akan menggunakan mesej SMS seperti biasa.

Mesej bukanlah satu-satunya aplikasi RCS. Banyak pengeluar telefon pintar juga menawarkan fungsi RCS dalam aplikasi mesej standard yang telah dipasang sebelumnya. – dpa

NA270/Technology Desk

Malay News