Sekiranya isteri raja adalah ratu, mengapa suami ratu tidak menjadi raja?

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Gabungan nama keluarga dan gelaran dapat menambahkan 133 perkataan pada nama Putera Britain Philip. Duke, Earl, Baron, Royal Knight, berapa banyak lagi! Walau bagaimanapun, identiti yang paling dikehendaki, tetapi tidak. Walaupun Ratu Britain adalah suami Elizabeth II, dia bukan raja.
Sekiranya anda mengetahui serba sedikit mengenai keluarga diraja Britain, anda tahu, isteri raja dipanggil permaisuri. Contoh terbaru ialah ibu kepada permaisuri semasa (dia juga Elizabeth). Ketika suami Elizabeth, Raja George IV, naik takhta Inggeris, dia digelar “Ratu Elizabeth”. Maksudnya, Elizabeth mendapat gelaran Ratu dalam formula perkahwinan. Jadi mengapa Putera Philip tidak menjadi Raja Philip bahkan setelah Elizabeth II menjadi ratu? Pada intinya adalah kejantanan.

Sebuah artikel dalam Reader’s Digest mengatakan bahawa walaupun undang-undang parlimen di United Kingdom tidak membeza-bezakan lelaki dan wanita dalam menentukan penggantian negara. Namun, masih terdapat ketidaksamaan dalam menentukan nama keluarga. Biasanya, seorang wanita mendapat bentuk wanita dari nama keluarga suaminya. Itulah sebabnya ketika Putera Harry diisytiharkan sebagai Duke of Sussex, Megan Merkel menjadi Duchess of Sussex. Dan sementara Putera William menjadi raja, Kate Middleton akan menjadi Ratu Catherine.

Sebaliknya, suami tidak mendapat gelaran untuk menyesuaikan diri dengan isteri mereka. Terutama dalam keluarga diraja. Walaupun ada penggunaan ‘ratu’ dalam arti kiasan, raja hanya berkuasa. Maksudnya, walaupun isteri raja adalah ratu, suami ratu yang berkuasa bukan raja.
Dalam keluarga diraja Britain, anak lelaki diutamakan daripada anak perempuan. Sebilangan sistem pemerintahan patriarki masih ada. Mungkin sebab itulah raja selalu berada di hadapan permaisuri dalam satu set kad.

Malay News
Social Media Desk