Kerajaan mengeluarkan larangan perjalanan antara negeri 12-25 Oktober

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Putrajaya: Kerajaan telah mengeluarkan larangan perjalanan dari Sabah ke Semenanjung Malaysia, Sarawak dan Wilayah Persekutuan Labuan dari 12 Oktober hingga 25 Oktober.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob (gambar) berkata keputusan itu dibuat berikutan peningkatan kes Covid-19 yang meningkat di negeri ini.

Ismail berkata, pengecualian, bagaimanapun, akan diberikan kepada kes-kes khas seperti kes kecemasan, kematian, perkhidmatan penting dan lain-lain, yang memerlukan kebenaran daripada polis.

“Mereka yang mendapat izin juga harus menjalani pemeriksaan Covid-19 oleh Kementerian Kesihatan segera setelah mereka tiba di pintu masuk tujuan mereka,” kata Ismail dalam satu kenyataan Selasa (6 Okt).

Untuk masuk ke Sabah, kebenaran hanya diberikan kepada orang Sabah dengan kod ‘H’ di MyKad dan juga pasangan mereka, kata Ismail Sabri.

Orang bukan Sabah dalam perkhidmatan penting serta pelajar dengan pas yang dikeluarkan oleh Jabatan Imigresen Sabah yang sah juga dibenarkan masuk ke negeri ini.

Penjawat awam yang berpangkalan di Sabah mesti mendapatkan cap Seksyen 66 (1) (d) Akta Imigresen di pejabat jabatan imigresen Sabah semasa memasuki negeri ini.

Semua mesti disaring untuk Covid-19 semasa tiba di pintu masuk.

Sabah mencatatkan 130 kes Covid-19 pada hari Isnin, daripada 432 jangkitan yang dilaporkan di negara ini pada hari Isnin (5 Okt).

Dari 20 September hingga 5 Oktober, sebanyak 235 kes tempatan di seluruh negara melibatkan individu yang baru-baru ini pergi ke Sabah.

Pada hari Isnin, Majlis Keselamatan Negara mengumumkan bahawa daerah Kota Kinabalu, Penampang dan Putatan akan dikurung pada pukul 12 pagi Rabu (7 Okt).

Ini selain Tawau, Semporna, Kunak dan Lahad Datu yang telah berada di bawah kawalan pergerakan yang serupa.

Malay News
Desk Report