LG Group menubuhkan pusat penyelidikan AI

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Seoul: LG Group, konglomerat keempat terbesar di Korea Selatan, mengatakan pada hari Isnin bahawa ia telah menubuhkan pusat penyelidikan kecerdasan buatan (AI) untuk meneroka peluang pertumbuhan dan mendapatkan teknologi masa depan yang berkaitan dengan algoritma seperti manusia.

LG AI Research disertai oleh 16 gabungan LG Group, termasuk LG Electronics Inc. dan LG Chem Ltd., untuk mengkaji penyelesaian AI.
Menurut Yonhap News Agency, kumpulan itu akan melabur 200 bilion won (AS $ 184 juta) dalam projek penyelidikan dan pengembangan (R&D) pusat itu dan pengambilan bakat global dalam tiga tahun akan datang.

“Pengejaran LG terhadap AI bertujuan menjadikan kehidupan orang lebih berharga di luar teknologi,” kata ketua LG Group Koo Kwang-mo. “Kami akan memberikan sokongan kami sehingga dapat berfungsi sebagai pusat ekosistem global.”

Badan pemikir AI, yang akan dikelola di bawah LG Management Development Institute, akan meneliti pelbagai teknologi AI, dari pemprosesan bahasa semula jadi berasaskan pembelajaran mendalam hingga analisis data besar, tambahnya.

LG mengharapkan pusat AInya dapat membantu menyelesaikan masalah yang berkaitan dengan perniagaan sekutu mereka, termasuk mengira jangka hayat bateri yang boleh dicas semula dan menemui calon bahan ubat baru.

LG mengatakan Bae Kyung-hoon, sebelumnya ketua bahagian AI di LG Sciencepark, akan memimpin unit penyelidikan AI, sementara Lee Hong-lak, seorang profesor kejuruteraan komputer di University of Michigan, akan berfungsi sebagai ketua saintis AI ( CSAI).

LG AI Research merancang untuk memperluas tenaga penyelidikannya kepada 100 menjelang tahun depan. LG mengatakan pusat itu akan menjalankan program latihan untuk pekerja kumpulan sehingga dapat memupuk 1,000 pakar AI menjelang 2023.

Malay News
Business Desk