Malaysia-China sepakat perjanjian akses vaksin

Kuala Lumpur: Malaysia telah menandatangani perjanjian dengan China untuk diberi akses keutamaan terhadap vaksin Covid-19 yang dikembangkan di republik rakyat.
Perjanjian itu ditandatangani oleh Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin dan rakan sejawatannya dari China, Wang Zhigang, dalam upacara maya.
Ini mengikuti pernyataan Menteri Luar Negeri China Wang Yi bahawa Malaysia akan menjadi salah satu penerima keutamaan vaksin Covid-19 buatan China yang sedang dalam pembangunan, ketika dia mengunjungi Kuala Lumpur pada bulan Oktober.
Selain akses ke vaksin keutamaan, perjanjian itu juga membuka jalan bagi perkongsian pengetahuan dan kepakaran sambil memfasilitasi peningkatan keupayaan saintifik dan teknologi yang berkaitan dengan kemajuan dalam pengembangan vaksin di kedua negara.

Perkara itu diumumkan oleh kementerian dalam satu kenyataan bersama dengan Kementerian Luar Negeri, hari ini.
Perjanjian itu akan dikendalikan di bawah pengawasan sebuah Komite Tingkat Tinggi, yang dipengerusikan oleh dua Menteri Luar Negeri, seperti yang disepakati pada 13 Oktober, untuk mempromosikan kerjasama pragmatik dan pendekatan yang lebih koheren dalam menangani tantangan pasca pandemi.

Dalam pertemuan maya dua hala sebelumnya, Khairy dan Zhigang telah sepakat untuk meningkatkan kerjasama dalam menangani pandemi Covid-19 melalui diplomasi sains.
Kedua-dua negara juga akan menyokong penyertaan sektor awam dan swasta termasuk universiti, institusi, masyarakat dan organisasi dalam projek kolaborasi bersama.
Pemerintah-pemerintah telah lebih jauh menyetujui bahwa mereka juga akan mendukung dan mendorong perusahaan mereka untuk menjalin kerjasama menyeluruh dalam penelitian dan pengembangan vaksin (R&D) dan penawaran.

“Persetujuan ini akan tetap berlaku untuk jangka waktu awal lima tahun dan akan diperpanjang secara automatik untuk jangka masa satu tahun lagi, setelah dipersetujui bersama oleh kedua-dua pihak,” kata pernyataan itu.

Malaysia dijangka mengeluarkan dana vaksin sebanyak RM3 bilion dari dana khas Covid-19.
Ia kini sedang berunding dengan lapan pembangun vaksin yang berada di tahap ketiga ujian klinikal, termasuk Pfizer yang berpendapat bahawa vaksin mereka mempunyai kadar keberkesanan 90 persen berdasarkan penemuan awal.

Malay News
National Desk