Malaysia mengecam keras serangan Vienna

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp
Foreign Ministry Malaysia

Putrajaya: Malaysia mengecam keras serangan bersenjata di Bandar Vienna, Austria, pada hari Isnin di mana orang awam yang tidak bersalah terbunuh dan cedera.
Kementerian Luar Negeri, dalam satu kenyataan pada hari Selasa, mengucapkan takziah Malaysia kepada keluarga mereka yang terbunuh dalam serangan itu dan berharap mereka yang cedera cepat sembuh.

“Kami berharap penyerang akan segera diadili. Sehingga jam 3 petang hari ini (waktu Malaysia) semua rakyat Malaysia di Vienna dilaporkan selamat, ”katanya.
Kenyataan itu mengatakan bahawa rakyat Malaysia yang memerlukan bantuan konsular dinasihatkan untuk menghubungi Kedutaan Besar Malaysia di Vienna dengan menghubungi 00-43-1-505 1042 atau melalui e-mel mwvienna@kln.gov.my.
Jurucakap Kementerian Dalam Negeri Austria Harald Soros dilaporkan mengatakan bahawa sekurang-kurangnya satu orang terbunuh dan beberapa yang lain, termasuk seorang pegawai polis, cedera parah dalam serangan pada hari Isnin di Vienna, yang dilakukan di enam lokasi yang berbeza, termasuk berhampiran rumah ibadat di pusat itu. bandar.

Malay News
Desk Report