Australia buka semula sempadan setelah kes COVID-19 menjunam

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Melbourne: Negara Australia New South Wales (NSW) membuka semula sempadannya dengan negara jiran Victoria untuk pertama kalinya sejak Julai setelah kes koronavirus di sana menjadi sifar.
Victoria, yang melakukan penutupan yang sukar setelah peningkatan kes, telah melaporkan tidak ada jangkitan baru sejak awal November.
Negara juga melonggarkan peraturannya mengenai memakai topeng muka.
Australia telah mencatatkan kira-kira 900 kematian dan 28,000 jangkitan keseluruhan.

Negara ini bergantung pada penguncian, ujian yang meluas dan penelusuran kontak yang agresif untuk mendorong jangkitan harian di seluruh negara hampir kepada sifar.
Australia menutup sempadan antarabangsa pada awal wabak dan mewajibkan semua pelancong yang tiba untuk menghabiskan dua minggu di karantina di hotel yang ditentukan.
Sempadan antara Victoria dan NSW – dua negeri paling padat – ditutup pada bulan Julai kerana jangkitan meningkat di ibu negara Victoria, Melbourne.

Penerbangan antara bandar dan ibu kota NSW Sydney – biasanya salah satu laluan paling sibuk di dunia – dibatalkan. Sejak itu pihak berkuasa NSW bertugas menjaga penyeberangan sempadan.
Melbourne menyaksikan kes meningkat kepada lebih daripada 700 sehari pada bulan Julai. Ia telah mencatatkan 90% kematian berkaitan Covid di negara ini.

Bagaimana penutupan Melbourne menghancurkan gelombang kedua
Mengambil langkah drastik untuk menghentikan penghantaran ke kawasan lain, ia memperkenalkan “cincin keluli” dengan peraturan tetap di rumah dan jam malam.
Memuji angka terbaru pada hari Ahad, Perdana Menteri Victoria, Daniel Andrews mengatakan bahawa mereka “bukti watak dan keyakinan serta pekerjaan luar biasa yang telah dilakukan oleh setiap orang Victoria tahun ini”.

Dia mengumumkan perubahan pada sekatan, membuang peraturan agar topeng dipakai di luar rumah selagi jarak fizikal dapat dijaga. Perhimpunan awam yang lebih besar juga akan dibenarkan, begitu juga dengan membeli-belah di kedai.
Ketua Pegawai Kesihatan Victoria Brett Sutton mengatakan bahawa dia yakin bahawa penularan komuniti tidak lagi berlaku setelah 23 hari tidak ada jangkitan baru.
Tetapi dia memperingatkan bahawa masih ada “risiko yang berkelanjutan sampai ada peluncuran vaksin yang besar di seluruh dunia, dan itu beberapa bulan lagi”.
Di New South Wales, Perdana Menteri Gladys Berejiklian menyambut baik pembukaan semula perbatasan dengan Victoria, dengan mengatakan dia berharap hal itu tidak akan berulang lagi.
“Ini akan menjadi era baru bagi kedua-dua negeri kita,” katanya.

Minggu lalu, Australia Selatan melancarkan penguncian “pemutus litar” setelah negeri itu mengesan 36 jangkitan, termasuk kes pertama yang diperoleh secara tempatan sejak April.
Bagaimanapun, pegawai negeri mencabut kunci pada hari Sabtu – tiga hari lebih awal dari yang dirancang – setelah merekodkan hanya tiga kes baru pada hari Jumaat. Mereka mengatakan bahawa perintah penguncian itu dibuat berdasarkan maklumat yang salah yang diberitahu oleh seorang lelaki dengan Covid-19 mengenai kaitannya dengan sebuah kedai pizza.

Malay News
International Desk