Mesti lagi tahu sebelum anda terbang dengan Boeing 737 MAX

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Tech: Boeing 737 MAX kembali, tetapi tidak semua orang gembira. Dua puluh bulan setelah ia pertama kali didasarkan pada dua kemalangan maut, Pentadbiran Penerbangan Persekutuan AS (FAA) telah memberi laluan kepada pesawat itu untuk terbang lagi.
Bagi syarikat penerbangan yang akan mengendalikan MAX, ini menimbulkan masalah yang rumit. Bagaimana mereka akan menanganinya apabila pelancong takut menaiki kapal terbang?
Syarikat penerbangan memesan 737 MAX secara berturut-turut ketika pertama kali dilancarkan, dan kini terdapat lebih dari 5,000 buku di seluruh dunia.
Versi generasi keempat 737 memberikan peningkatan kecekapan yang besar, membakar 14% lebih sedikit bahan bakar daripada generasi sebelumnya. Enjinnya yang baru dan cekap juga menawarkan jejak kebisingan 40% lebih kecil di tanah dengan perjalanan yang lebih tenang bagi mereka di kabin.
Syarikat penerbangan sangat gembira dengan MAX dan dengan bangganya menunjukkannya kepada pelanggan mereka ketika mula beroperasi. Kemudian kemalangan bermula.
Pada 29 Oktober 2018, penerbangan Lion Air 610 jatuh ke Laut Jawa sejurus selepas berlepas. Kemudian pada 10 Mac 2019, penerbangan Ethiopian Airlines 302 terhempas hanya enam minit selepas berlepas. Kesamaan antara kemalangan itu mencolok, tetapi sebelum penyebab utamanya ditentukan, tekanan di seluruh dunia menyebabkan pendaratan pesawat jatuh.

Pada saat pendaratan, Amerika, Southwest, dan United adalah satu-satunya pengendali yang berpangkalan di AS yang menerbangkan MAX dengan sejumlah 72 pesawat di armada mereka, menurut data Cirium. Mereka segera dihantar ke penyimpanan jangka panjang dan penghantaran selanjutnya ditangguhkan.
Selama 20 bulan terakhir, pelancong kerap dihujani berita mengenai apa yang salah.
Walaupun juruterbang yang tidak berpengalaman awalnya disalahkan atas kemalangan itu, segera menjadi jelas bahawa automasi pesawat terbang sebagian besar kesalahan. Pewahyuan ini membuat pelancong tidak senang, dan ketika berita buruk menumpuk, kepercayaan bahawa MAX tidak selamat menjadi meresap dalam benak pelancong.
MAX sekarang telah diperiksa dengan teliti oleh pengawal selia dan dikerjakan ulang oleh Boeing sehingga harus dianggap sangat aman.
Keperluan latihan juruterbang tambahan semestinya membantu meningkatkan keyakinan diri dalam pesawat, tetapi sukar untuk menghilangkan perasaan takut yang akan dihadapi oleh banyak pelancong dalam masa terdekat.
Atas sebab itu, syarikat penerbangan telah bertindak balas dengan dasar pelanggan khas kerana mereka mengembalikan pesawat ke dalam perkhidmatan.
Telah dikabarkan bahawa Boeing sedang mempertimbangkan untuk mengubah merek MAX sebagai cara untuk memutuskan hubungan dengan masa lalu pesawat yang bermasalah, tetapi itu tampaknya tidak ada dalam kartu.
Awal tahun ini, Ketua Pegawai Eksekutif Boeing Dave Calhoun nampaknya cenderung untuk tidak melakukan perubahan. “Naluri saya adalah bahawa perubahan, hanya perubahan langsung dengan nama baru akan agak konyol,” katanya. “Peluang kami hanyalah untuk mengembalikan kepercayaan dan kepercayaan pada keluarga 737.”
Pemikiran itu masih kelihatan; Pengumuman Boeing mengenai kembalinya perkhidmatan menyebut pesawat itu 737 MAX.

Di peringkat antarabangsa, MAX masih memerlukan persetujuan dari pengawal selia lain untuk kembali beroperasi. Agensi Keselamatan Penerbangan Eropah dijangka memulakan rundingan mengenai apakah akan mengikuti rakan sejawatnya di AS dalam beberapa minggu mendatang, tetapi tidak dapat dilakukan landasan sebelum permulaan 2021.
Masih belum jelas berapa banyak syarikat penerbangan antarabangsa yang akan mengendalikan pemulangan pesawat. Ryanair kos rendah, salah satu syarikat penerbangan terbesar di Eropah, dilaporkan tidak akan memberitahu pelanggan jika mereka dijadualkan terbang dengan salah satu pesawat MAX kerana mereka hanya diperuntukkan sehari sebelum terbang.
Apabila MAX kembali berfungsi dan pelancong melihat pesawat terbang dengan selamat dari hari ke hari, harapannya adalah bahawa ketakutan akan pudar dan kebanyakan orang dapat kembali melupakan pesawat apa yang mereka naiki, seperti dulu.
Sehingga itu berlaku, pelancong akan mempunyai banyak pilihan untuk mengelakkan kapal terbang.

Malay News
Technology Desk