Rakyat Palestin menantikan peranan AS yang ‘positif’ di bawah Biden

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on whatsapp

Cairo: Pihak Berkuasa Palestin dan Liga Arab mengatakan pada hari Ahad mereka menantikan pentadbiran AS yang baru di bawah pemilihan Presiden Joe Biden memainkan peranan “positif” ke arah mewujudkan sebuah negara Palestin yang merdeka.

Presiden PA, Mahmud Abbas dan Ahmed Aboul Gheit, ketua Liga Arab yang berpusat di Kaherah, mengadakan perbincangan di ibu kota Mesir mengenai konflik Israel-Palestin sehubungan dengan pilihan raya presiden AS.
Mereka berharap pentadbiran AS yang baru “membuka jalan untuk pemulihan peranan yang lebih aktif dan positif” untuk mencari penyelesaian dan menubuhkan negara Palestin, dalam satu kenyataan bersama.

Abbas telah meminta Biden untuk menghidupkan kembali hubungan antara rakyat Palestin dan Washington yang runtuh semasa pemerintahan Presiden Donald Trump.
PA memutuskan hubungan dengan pentadbiran Trump, menuduhnya secara terang-terangan pro Israel. Trump, dari pihaknya, memotong dana kepada agensi PBB untuk pelarian Palestin (UNRWA).

Dia juga mengakui Yerusalem, termasuk sektor timurnya yang dilampirkan, sebagai “ibu kota yang tidak terbelah” Israel dan memindahkan kedutaan AS ke kota itu.
Trump mengelak daripada mengkritik pembinaan permukiman Yahudi di Tebing Barat yang dijajah, melanggar dasar AS selama puluhan tahun bahawa pengembangan penyelesaian adalah halangan untuk perdamaian.

Pada bulan Januari, ia melancarkan rancangan perdamaian Timur Tengah yang kontroversial tanpa masukan dari rakyat Palestin, yang telah menolaknya secara langsung.
Abbas sedang dalam lawatan serantau yang bertujuan untuk meningkatkan sokongan kepada rakyat Palestin.

Dia bertemu Ahad sebelumnya dengan Raja Jordan II II dan juga akan mengadakan perbincangan di Kaherah dengan Presiden Mesir, Abdel Fattah al-Sisi pada hari Isnin.
Raja, dalam pertemuan mereka di resort Aqaba di Laut Merah Jordan, mengulangi seruan untuk penyelesaian dua negara antara Israel dan Palestin. – AFP

Malay News
International Desk